Medijski center

Mestna občina Koper


Verdijeva ulica 10
6000 Koper - SI

T: +386 (0)5 664 61 00
F: +386 (0)5 627 16 02
E: obcina@koper.si

Uradne ure (vložišče)
Pon, tor, čet, pet: 8:00 – 12:00
Sre: 8:00 - 12:00, 14:00 - 17:00

Uradne ure (stranke)
Pon in pet: 8:00 – 12:00
Sre: 8:00 - 12:00, 14:00 - 17:00




Novice
RSS   


APR
29.
29.04.2010, 12:04
Naj špargljev krožnik 2010 je …

Niz prireditev v okviru Gastronomskih zakladov Istre se v tem tednu nadaljuje s Šparga festom, tednom, posvečenim divjim špargljem, karakteristični sredozemski rastlini, ki uspeva zlasti v Istri.
Naj špargljev krožnik 2010 je …
Niz prireditev v okviru Gastronomskih zakladov Istre se v tem tednu nadaljuje s Šparga festom, tednom, posvečenim divjim špargljem, karakteristični sredozemski rastlini, ki uspeva zlasti v Istri.  
Odprtje Šparga festa je bilo že v nedeljo ob Prazniku šparinge, ki ga je v Domu krajevne skupnosti Gračišče organiziralo Turistično športno in kulturno društvo Sv. Miklavž iz Gračišča. Vrsta aktivnosti je sicer že za nami; v ponedeljek sta Mestna občina Koper in Slow food Primorska v Pretorski palači pripravili degustacijo, kjer so se obiskovalci udeležili posebne kulinarične prireditve Okusiti špargo, kjer je bilo možno okusiti številne jedi s skupnim gastronomskim imenovalcem – šparglji. V torek je Domačija Butul v Manžanu pripravila Delavnico sredozemske kuhinje, kjer so udeleženci lahko osvojili vrsto skrivnosti priprave špargljevih prigrizkov. V Domačiji Butul je bil, prav tako v torek in sredo, tudi izredno zanimiv kuharski dvoboji, ki sta ga organizirali Društvo za zdravo življenje Manžan in Slow food Primorska. 
Na posebni prireditvi v okviru Šparga festa, je bil v sredo razglašen Naj špargljev krožnik 2010, prestižno lovoriko si je letos prislužil Tomaž Bevčič iz restavracije Villa Andor, ki je komisijo prepričal z jedjo, ki jo je poimenoval »Kar narava da, od Pirana do Ankarana«. Jedi Bevčiča je komisija podelila tudi Zlato odličje. 
Naj špargljev krožnik je bila izjemno zanimiva kulinarična preizkušnja, kjer so se kuharske ekipe medsebojno spopadle pri pripravi ustvarjalnih jedi na osnovi špargljev; kar dve komisiji - strokovna in novinarska – pa sta jedi ocenili in razglasili zmagovalca. Deset kulinaričnih mojstrovin je v polurnih časovnih razmakih iz kuhinje Ville Andor, kjer je bila letošnja prireditev, romalo na mize članov komisij. Strokovno komisijo so sestavljali Matjaž Mate, predsednik Sekcije za gostinstvo in turizem OZS – predsednik ocenjevalne komisije; dr.Tamara Vatovec Poklar, višja predavateljica Visoke šole za zdravstvo Izola; dr. Irena Fonda, direktorica podjetja FONDA.SI d.o.o.; Alberto Pucer, poznavalec Istrske kuhinje oz. kulinarike in Ada Špacapan, gostinka in predstavnica gostincev iz Krasa. Člani novinarske komisije so bili Sašo Dravinec, novinar Primorskih novic - predsednik komisije, Iztok Gustinčič, Radio Capris in Iztok Umer, novinar Slovenskih novic. 
Kot so ob robu prireditve povedali člani komisij, je bilo letošnje ocenjevanje izredno zahtevno, saj so bile razlike med jedmi majhne, vse so bile namreč izrazito kakovostno in izvirno pripravljene. Da so pri ocenjevanju prevladali strogo nepristranski kriteriji, priča tudi zanimiv podatek, da sta obe komisiji, ki sta delovali povsem ločeno in avtonomno, na prva štiri mesta razvrstili iste krožnike.
Gostinci, ki so včeraj nastopali v natečaju Naj špargljev krožnik, so razložili, da je udeležba na prireditvi zanje tudi velik strokovni izziv. Veča se namreč število udeležencev, kar sproža pozitivne učinke konkurence med kuharskimi mojstri, kot izid izvirnosti in kreativnosti pa nastajajo povsem nove jedi na osnovi špargljev. 
Med nastopajočimi so z jedjo »Špargljeva juha po moderno«, Zlato odličje prejeli še Vjekoslav Hederič in Boštjan  Grgeta iz restavracije Skipper; Smilja in Miro Tomšič z Istrske kleti Pomjan z jedjo »Kačje gnezdo«; Robert Ivančič in Vili Dovidija iz restavracije Pri Emilu s krožnikom, ki sta ga poimenovala »Špargljeva simfonija purana in divjega jelena z mavričnimi njoki«.
Srebrnega odličja komisiji letos nista dodelili, bronasto pa so si prislužili Daniel Franca in Petra Mandič iz Gostilne domačije Ražman z jedjo »Šavrinska pomlad«; Drago in Sanja Jakomin iz Gostilne Jakomin z jedjo »Špargljeva pašteta z vloženimi šparglji in špargljev kruhek« in Ivica Evačić – Ivek in Hajrudin Karajkovič iz Restavracije Hotela Marina z jedjo »Špargljev ombolič«.
Priznanje za sodelovanje na vrhunskem kulinaričnem tekmovanju so prejeli Stjepan Kovačič in Bojan Jereb iz Restavracije Mediterraneo z jedjo »Nadevani ribji file s šparglji, narastek s pinjolo in špargljeva krema«; Sandi Mikolič in Teo Korenika z Istrske hiše kulinarike z jedjo »Hrustljavi sardoni z limoninim krompirjem na špargljevi kremi« in Domen Viler in Elvis Baričevič, ki sta v imenu La bellavita restaurant & bar predstavila jed »Krompirjevi sončki polnjeni s kapesanto in šparglji, preliti s šampanjsko špargljevo peno«. 
Prireditev je povezovala vodja Turistične organizacije Koper Tamara Kozlovič, ki je tudi organizacijski steber vseh dogodkov Gastronomskih zakladov Istre. Ob robu včerajšnjega dogodka je izrazila izjemno zadovoljstvo, predvsem zaradi opaznega večanja kakovosti pripravljenih jedi. »Z udeležbo smo izjemno zadovoljni, kar deset gostincev je s svojo inovativnostjo in kakovostno ponudbo ocenjevalni komisiji ponudilo deset izvrstnih krožnikov, kar dokazuje, da je gostinska ponudba slovenske Istre na visokem kakovostnem nivoju. Gostinci in ostali sodelujoči, ki so pristopili k projektu Gastronomskih zakladov Istre, so dokazali, da je tudi na našem območju možno ponuditi čvrst in prepoznaven turistični produkt.« 
S tem se Šparga fest še ni končal, saj so obiskovalci danes, 30. aprila, vabljeni v Istrsko kleti Pomjan, kjer bodo organizirali tradicionalno pripravo največje istrske frtalje iz šparg z več kot 2 tisoč jajci. 
Odprtje Šparga festa je bilo že v nedeljo ob Prazniku šparinge, ki ga je v Domu krajevne skupnosti Gračišče organiziralo Turistično športno in kulturno društvo Sv. Miklavž iz Gračišča.
Vrsta aktivnosti je sicer že za nami; v ponedeljek sta Mestna občina Koper in Slow food Primorska v Pretorski palači pripravili degustacijo, kjer so se obiskovalci udeležili posebne kulinarične prireditve Okusiti špargo, kjer je bilo možno okusiti številne jedi s skupnim gastronomskim imenovalcem – šparglji.
V torek je Domačija Butul v Manžanu pripravila Delavnico sredozemske kuhinje, kjer so udeleženci lahko osvojili vrsto skrivnosti priprave špargljevih prigrizkov. V Domačiji Butul je bil, prav tako v torek in sredo, tudi izredno zanimiv kuharski dvoboji, ki sta ga organizirali Društvo za zdravo življenje Manžan in Slow food Primorska.
Na posebni prireditvi v okviru Šparga festa, je bil v sredo razglašen Naj špargljev krožnik 2010, prestižno lovoriko si je letos prislužil Tomaž Bevčič iz restavracije Villa Andor, ki je komisijo prepričal z jedjo, ki jo je poimenoval »Kar narava da, od Pirana do Ankarana«. Jedi Bevčiča je komisija podelila tudi Zlato odličje. Naj špargljev krožnik je bila izjemno zanimiva kulinarična preizkušnja, kjer so se kuharske ekipe medsebojno spopadle pri pripravi ustvarjalnih jedi na osnovi špargljev; kar dve komisiji - strokovna in novinarska – pa sta jedi ocenili in razglasili zmagovalca.
Deset kulinaričnih mojstrovin je v polurnih časovnih razmakih iz kuhinje Ville Andor, kjer je bila letošnja prireditev, romalo na mize članov komisij. Strokovno komisijo so sestavljali Matjaž Mate, predsednik Sekcije za gostinstvo in turizem OZS – predsednik ocenjevalne komisije; dr.Tamara Vatovec Poklar, višja predavateljica Visoke šole za zdravstvo Izola; dr. Irena Fonda, direktorica podjetja FONDA.SI d.o.o.; Alberto Pucer, poznavalec Istrske kuhinje oz. kulinarike in Ada Špacapan, gostinka in predstavnica gostincev iz Krasa. Člani novinarske komisije so bili Sašo Dravinec, novinar Primorskih novic - predsednik komisije, Iztok Gustinčič, Radio Capris in Iztok Umer, novinar Slovenskih novic.
Kot so ob robu prireditve povedali člani komisij, je bilo letošnje ocenjevanje izredno zahtevno, saj so bile razlike med jedmi majhne, vse so bile namreč izrazito kakovostno in izvirno pripravljene. Da so pri ocenjevanju prevladali strogo nepristranski kriteriji, priča tudi zanimiv podatek, da sta obe komisiji, ki sta delovali povsem ločeno in avtonomno, na prva štiri mesta razvrstili iste krožnike.
Gostinci, ki so včeraj nastopali v natečaju Naj špargljev krožnik, so razložili, da je udeležba na prireditvi zanje tudi velik strokovni izziv. Veča se namreč število udeležencev, kar sproža pozitivne učinke konkurence med kuharskimi mojstri, kot izid izvirnosti in kreativnosti pa nastajajo povsem nove jedi na osnovi špargljev. Med nastopajočimi so z jedjo »Špargljeva juha po moderno«, Zlato odličje prejeli še Vjekoslav Hederič in Boštjan Grgeta iz restavracije Skipper; Smilja in Miro Tomšič z Istrske kleti Pomjan z jedjo »Kačje gnezdo«; Robert Ivančič in Vili Dovidija iz restavracije Pri Emilu s krožnikom, ki sta ga poimenovala »Špargljeva simfonija purana in divjega jelena z mavričnimi njoki«.
Srebrnega odličja komisiji letos nista dodelili, bronasto pa so si prislužili Daniel Franca in Petra Mandič iz Gostilne domačije Ražman z jedjo »Šavrinska pomlad«; Drago in Sanja Jakomin iz Gostilne Jakomin z jedjo »Špargljeva pašteta z vloženimi šparglji in špargljev kruhek« in Ivica Evačić – Ivek in Hajrudin Karajkovič iz Restavracije Hotela Marina z jedjo »Špargljev ombolič«.
Priznanje za sodelovanje na vrhunskem kulinaričnem tekmovanju so prejeli Stjepan Kovačič in Bojan Jereb iz Restavracije Mediterraneo z jedjo »Nadevani ribji file s šparglji, narastek s pinjolo in špargljeva krema«; Sandi Mikolič in Teo Korenika z Istrske hiše kulinarike z jedjo »Hrustljavi sardoni z limoninim krompirjem na špargljevi kremi« in Domen Viler in Elvis Baričevič, ki sta v imenu La bellavita restaurant & bar predstavila jed »Krompirjevi sončki polnjeni s kapesanto in šparglji, preliti s šampanjsko špargljevo peno.«
Prireditev je povezovala vodja Turistične organizacije Koper Tamara Kozlovič, ki je tudi organizacijski steber vseh dogodkov Gastronomskih zakladov Istre. Ob robu včerajšnjega dogodka je izrazila izjemno zadovoljstvo, predvsem zaradi opaznega večanja kakovosti pripravljenih jedi. »Z udeležbo smo izjemno zadovoljni, kar deset gostincev je s svojo inovativnostjo in kakovostno ponudbo ocenjevalni komisiji ponudilo deset izvrstnih krožnikov, kar dokazuje, da je gostinska ponudba slovenske Istre na visokem kakovostnem nivoju. Gostinci in ostali sodelujoči, ki so pristopili k projektu Gastronomskih zakladov Istre, so dokazali, da je tudi na našem območju možno ponuditi čvrst in prepoznaven turistični produkt.«
S tem se Šparga fest še ni končal, saj so obiskovalci danes, 30. aprila, vabljeni v Istrsko kleti Pomjan, kjer bodo organizirali tradicionalno pripravo največje istrske frtalje iz šparg z več kot 2 tisoč jajci. 
 
Koper zdravo mesto RVK 15 izbranih tematskih poti Mestne občine Koper E-občina