Turizem

Turistično informacijski center Koper
Titov trg 3
6000 Koper - SI

T: +386 (0) 5 664 64 03
F: +386 (0) 5 664 64 06
E: tic@koper.si
W: www.koper.si

Turistično informacijski center Hrastovlje
Hrastovlje 53
6275 Črni Kal - SI

T: +386(0)41 398 368
E: tic@koper.si
W: www.koper.si




Oljkarji in oljarne
  


Ponudniki      Zgodovina      Učinki oljčnega olja

Sorte se razlikujejo glede na uporabo v sorte za pridelavo olja in sorte, primerne za vlaganja.

ISTRSKA BELICA – avtohtona sorta Slovenske Istre.  Dobro prenaša nizke temperature, cveti od konca maja do začetka junija. Sorta je samoplodna, s plodovi od sredine novembra do sredine decembra, list je suličast, plod je srednje debel, barva ploda je svetlo zelena, temno rdeča do temno vijoličasta. Olje ima zelo značilen grenak in pikanten okus.

ČRNICA – prisotna tudi na območju Slovenske Istre. Avtohtona sorta, dozoreva zgodaj, je dokaj občutljiva na nizke temperature. Olje je sadežno in blagega okusa skoraj brez grenkobe in pikantnosti.

BUGA – avtohtona sorta Slovenske Istre. Plodovi so srednje debeli in dozorevajo zgodaj, rodi izmenično in je odporna na nizke temperature ter pavje oko. Manj občutljiva je na oljčno muho. Olje je sadežno, manj grenko in manj pikantno.

ŠTORTA – prisotna na območju Slovenske Istre - sorta iz Pirana. Namenjena je predvsem vlaganju, plodovi zgodaj dozorevajo, so srednje debeli, podolgovato ukrivljene oblike, z zelo značilno obarvanostjo od vrha proti bazi. Občutljiva je na napad oljčne muhe.

LECCINO – prisotna tudi v Slovenski Istri. Izvira iz Toskane, ima dobro odpornost na nizke temperature. Plodovi so srednje debeli in dozorevajo zgodaj, že v mesecu oktobru. Barva plodov pri obiranju je temno vijoličasta. Ni občutljiva na pavje oko. V primerjavi z istrsko belico je zaznana nižja intenziteta grenkobe, zato olje te sorte ponavadi uvrščamo v kategorijo nežnih olj.

PENDOLINO – je zelo pomembna za osemenjevanje drugih sort, predvsem Leccina. Plodovi so zelo majhni, temne barve, združeni v majhne grozde. Olje je bogato na aromi in ga uvrščamo med nežna olja.

FRANTOIO – tipična toskanska sorta, malo razširjena zaradi nizke odpornosti na mraz. Olje je nežno z izstopajočo sadnostjo.

LECCIO DEL CORNO – tudi ta sorta je toskanska. Za naše kraje je primerna, ker ima dobro odpornost na mraz. Plodovi dozorijo pozno. Olje ima dobro sadnost in visoko vsebnost polifenolov.

 
Koper zdravo mesto Active Koper Mestna občina Koper v Zeleni shemi slovenskega turizma Rezerviraj nastanitev Turistična kartica Pravno-informacijskega sistema Republike Slovenije Prometna strategija Autentica 15 izbranih tematskih poti Mestne občine Koper Zaledje Kopra Slovenska turistična organizacija Pretorska palača