Kantina Romano

Lokacija: Popetre 7, 6272 Gračišče


Zgodovina Kantine Romano
Prvi uradni zapisi imena vasi Popetre segajo v leto 1250. Takrat se je vas imenovala Popetrae. Ker je bila kmetijska dejavnost takrat pogoj za preživetje družin in ker je vas imela zanimivo lego – cestna povezava med Trstom, Koprom in Reko ter bližina izvira reke Dragonje, je v vasi že od nekdaj cvetela blagovna izmenjava in gostinstvo.

Prav tako sta Romano in Zora Marsič sprejela ta izziv in leta 1985 odprla osmico v vasi. Romano je v vasi zelo poznan, saj je priimek Marsič prisoten v Popetrah že 300 let. Ponudba s hrano in pijačo ni bil problem. Romanova kmetija je bila največja v vasi, gojili so govedo, prašiče in kokoši. Na njivah je raslo žito, ječmen, oves, buče in druga zelenjava, največ pa je bilo koruze. V vinogradih je rasla predvsem vinska trta sorte refošk, kasneje, ko je bilo večje povpraševanje po belih vinih, pa še bele sorte vina. Med ponudbo je bilo tudi oljčno olje. Tako so ljudje vzljubili osmico v Popetrah in dobroto njihovih gospodarjev.

Danes, po 30. letih odprtja, Kantina Romano spet odpira svoja vrata, saj Romanov sin Robi nadaljuje tradicijo družine. Pridite in se prepričajte o dobrotah Kantine Romano. Ne bo vam žal.

Vas Popetre nekoč

3 generacije družine Marsič

Robi Marsič v mladosti pred Kantino Romano

https://www.facebook.com/kantinaromano/

 

Turistična kmetija Kantina Romano

Osmica

Za vas pripravimo dvakrat letno osmico, katera traja do 10 dni in vam v sklopu osmice ponujamo naše domače jedi, od pijače pa dobro domače vino, nekaj vrst žganih pijač in nekaj brezalkoholnega. Na naši kmetiji imate tudi možnost nakupa različnih domačih pridelkov kot na primer vino, olivno olje, suhe mesne izdelke, tartufe in podobno. Prijetno vabljeni!

Osmica 1
Osmica 2
Galerija 20

Fešta tartufov

Fešto tartufov organiziramo enkrat letno in sicer na sredini sezone “lova na tartufe”, ki je predvidoma Oktobra. Nudimo vam različne jedi na bazi tartufov. Tartufi so sveži, saj so lokalnega izvora. Pridite in se prepričajte tudi sami o kakovosti naše kulinarike. Že na daleč vam bo zadišalo po tartufih. Prijetno vabljeni!

67159147_2442901849109342_3314774030120124416_n
Prva stran 2
Red Grapes with leaves, glass of wine and fresh cheese on rustic

Fešta špargljev

Tudi Fešto Špargljev organiziramo enkrat letno in sicer na začetku sezone pobiranja špargljev, ki je Aprila. Nudimo jedi s šparglji, kot so Jajca s šparglji, Jaca s šparglji in panceto, Jajča s šparglji in pršutom in druge. Organiziramo “Mega fritajo s šparglji”. Čisto vsak bo dobil svojo porcijo. Glasba v živo in dobra volja bosta vedno prisotna! Prijetno vabljeni!

Kontakt in lokacija

G: +386 41 271 734

E: info@kantinaromano.si

W: http://kantinaromano.si/kontakti/

Dostop z avtobusom: NE

Urnik: Petek: 17h - 22h, Sobota: 8h - 22h. Za večje skupine gostov je urnik po dogovoru. Dvakrat letno ima Kantina Romano osmico, ki traja 10 dni.

Predhodna registracija za ogled obrata: NE

Ponudba

SlovenščinaAngleščinaItalijanščina