SPEKULA - Na prelomu upodobitve/At the edge of the

Termin: 14.03.2019 ob 18:00 do 19.05.2019 ob 19:00
Lokacija: Galerija Loža, Titov trg 1, Koper
Organizator: Univerza na Primorskem, Pedagoška fakulteta (UP PEF)
Prizorišče: Galerija Loža Koper; Titov trg 1, Koper
Brezplačen ogled: Da

Od 14. marca do 19. maja 2019 Univerza na Primorskem, Pedagoška fakulteta (UP PEF) v Galeriji Loža Koper organizira raziskovalno, kulturno-umetniške dogodke, ki so namenjeni promoviranju kulturno-umetniške produkcije ob strategiji razvoja novih umetniških študijskih programov na UP PEF.

Razstave SPEKULA – Na prelomu upodobitve/At the edge of the avtorjev:

  • PETRA CIUHA,
  • SREČA DRAGANA,
  • OTA RIMELA,
  • TILNA ŽBONE.

Dr. Tilen Žbona je zapisal: “Razstava Spekula predstavlja gibanja upodobitev na slovenskem, vse od časov prvih video zapisov, konceptualnih manifestacij, širitve slike-podobe v prostor in interakcijo z gledalcem. Obravnavana dela, likovne, novomedijske in post medijske umetnosti v kontekstu interakcije in reorganizirane kognicije podobe in njene dekodifikacije, semiotike in dražljajev, podoživljanj, ki so prepoznaven dokument-manifest, v študijske namene in se ob uveljavi vizualne umetnosti in novomedijskih pojavov transformira v kolateralni modus znotraj kulturnega udejstvovanja, ustvarjanja in ohranjanja; re_uprizoritev identitete.

Interpelacija znanosti in umetnosti v korist ohranjanja in razvoja kulturnih modusov z višjim namenom upravljanja lastne identitete v obliki akterja in ne zgolj kot vmesnik kognitivnega podaljška temveč dojemanja upodobite v simbolnih in kontekstualiziranih modelov, ki odpira nove, ohranja statusne in identifikacijske re-uprizoritvene videne ali na novo ustvarjene kulturne vzorce v širšem kontekstu družbeno politične apreciacije in vpetosti v kontekst narava-kultura-identiteta. Razstava se predstavlja v študijske namene z izborom raziskovanja upodobitev na način raziskovalne produkcije na podlagi znanosti in umetnosti.”

Več informacij: www.pef.upr.si