Razstava projekta ArtDOWNUP

Termin: 12.03.2019 do 01.04.2019
Lokacija: Pretorska palača Koper, Titov trg 3, Koper
Organizator: Center za komunikacijo, sluh in govor Portorož, Obalne galerije Piran
Prizorišče: Pretorska palača Koper, Titov trg 3, Koper
Brezplačen ogled: Da

Že peto leto poteka projekt ArtDOWNUP.

Marko Strle, ravnatelj CKSG Portorož, je leta 2013 povabil Obalne galerije Piran k sodelovanju za organizacijo likovnih delavnic v sklopu projekta, ki ga je pomenljivo poimenoval ArtDOWNUP. V marcu naslednjega leta smo v dveh piranskih galerijah, v Mestni galeriji Piran in v Galeriji Herman Pečarič, prvič v Sloveniji realizirali dvodnevne likovne delavnice za udeležence z Downovim sindromom in za tiste z drugimi drugačnimi potrebami vseh starostnih skupin in iz različnih izobraževalnih ustanov in tovrstnih centrov iz Slovenije in Italije. Učitelji in učenci ter varovanci iz Portoroža, Strunjana, Drage pri Ljubljani, Kopra, iz Koštabone in Opčin pri Trstu so ustvarjali z mentorjem slikarske delavnice, Ganijem Llalloshijem, ter v keramični delavnici z mentorjema Urošem Hribarjem in Boštjanom Korošcem iz Pomorskega muzeja Sergej Mašera Piran. Nastala dela, slike in keramiko, smo predstavili javnosti na razstavah v Kopru in v Opčinah pri Trstu. Ta koncept ustvarjalnega druženja in spoznavanja ter razstav je postal tradicionalen in smo ga v naslednjih letih le še vsebinsko nadgrajevali.

Obalne galerije Piran se zahvaljujemo za nesebično pomoč mentorjem likovnih delavnic v vseh teh petih letih, ki so se na povabilo kustosinje, muzejske svetnice Nives Marvin odzvali: slikarske delavnice sta vodila akademska slikarka Mira Ličen (2015, 2017, 2018) in akademski slikar Gani Llalloshi (2014, 2016, 2018), keramično pa izkušena pedagoginja Apolonija Krejačič (od 2015 do 2018). V zadnjih dveh letih so udeleženci ustvarjali še v drugih delavnicah (gledališki, izdelovanju lutk in fotografski), pridružili pa so se jim tudi Londončani in Danci ter osnovnošolci in piranski gimnazijci.

Kljub bogati ponudbi pedagoško-andragoških programov v  Obalnih galerijah Piran in drugod v Občini Piran, je projekt ARTDOWNUP edinstven v ožjem lokalnem kot širšem nacionalnem prostoru, saj ob vzpodbujanju ustvarjalnosti v različnih zvrsteh umetnosti, medsebojnemu spoznavanju, druženju, spoštovanju  in povezovanju udeležencev in različnih ustanov in društev, pomembno prispeva k senzibiliziranju najširše javnosti v preseganju predsodkov do drugačnosti.

Marko Strle, ravnatelj Centra za komunikacijo, sluh in govor Portorož