Zapri
05. 04. 2024 V veljavi sklep o plakatiranju v kampanji za evropske volitve Preberi več
Zapri
Covid-19
Vse informacije o storitvah in ukrepih v času razglašene epidemije Preberi več
Preglej vse novice

Brezplačni topli obroki in računalniki za socialno ogrožene otroke

Kategorija: COVID-19
Datum objave:

Osnovne šole na območju Mestne občine Koper so v tem tednu začele pripravljati tople obroke za učence vseh razredov, ki si to želijo. Sicer plačljiva storitev bo za učence, ki so po odločbi centra za socialno delo upravičeni do subvencioniranega kosila, še naprej brezplačna. Občina je medtem poskrbela tudi za nabavo računalnikov in druge opreme, s katerimi bo osnovnošolcem iz socialno šibkejših družin omogočila nemoteno sodelovanje pri pouku. 

Mestna občina Koper je pripravo toplih obrokov organizirala na vseh osnovnih šolah na območju občine. Te so že minuli teden pri starših preverjale, kakšne so potrebe po tej storitvi, na podlagi prijav pa pripravo in razdeljevanje kosil začele v tem tednu. Priprava toplega obroka je za učence, ki so po odločbi centra za socialno delo upravičeni do subvencioniranega kosila, še naprej brezplačna. Stroške obroka krije Ministrstvo za izobraževanje znanost in šport.

Učenci lahko topli obrok prevzamejo na šoli, ki jo obiskujejo, oziroma na drugi lokaciji, o kateri bodo starši pravočasno obveščeni. Šole sicer še vedno sprejemajo prijave, več informacij o prijavi in cenah dobite na njihovih spletnih straneh. V kratkem bo občina pripravo toplih obrokov organizirala tudi za dijake, ki so po odločbi upravičeni do subvencioniranega obroka.

Vrata osnovnih in srednjih šol tudi v tem tednu ostajajo zaprta, z današnjim dnem se šolanje za vse razrede seli na splet. Ker si Mestna občina Koper želi vsem otrokom zagotoviti enake možnosti za izobraževanje na daljavo in nemoten izobraževalni proces, je tudi v drugem valu epidemije koronavirusa zbirala odzive osnovnih šol in njihove potrebe po računalniški opremi. Za nakup računalniške opreme je skupno namenila 47.249,38 evra. V okviru tega je nabavila 29 prenosnikov in 28 stacionarnih računalnikov (z monitorji, kamero) v vrednosti 22.313,80 evra, ki jih bo do konca tedna razdelila osnovnim šolam. Te bodo nato poskrbele, da naprave prejmejo tisti otroci, ki jih res nujno potrebujejo. Nekaj šol se je odločilo, da bodo za nakup in nabavo računalnikov poskrbele same, zato jim je občina zagotovila finančna sredstva v višini 24.935,58 evra.

Sicer je MOK že ob prvem valu epidemije koronavirusa poskrbela, da tudi otroci iz socialno šibkejšega okolja prejmejo računalnike in tako kot drugi šolarji nemoteno sodelujejo pri pouku na daljavo. Takrat je Mestna občina Koper skupaj z Zvezo prijateljev mladine Slovenije in drugimi donatorji nabavila 48 prenosnih računalnikov in jih dostavila tistim otrokom, ki so jih nujno potrebovali.