Zapri
05. 04. 2024 V veljavi sklep o plakatiranju v kampanji za evropske volitve Preberi več
Zapri
Preglej vse novice

Jutri ponovno v šolske klopi

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Pred vrati je novo šolsko leto, ki bo na ceste zvabilo številne mlade šolarje in šolarke, zato je nujna še večja pazljivost vseh udeležencev v prometu. Da bo pot v šolo in domov tudi letos varna in prijetna, bodo poskrbeli občinski redarji, policisti in prostovoljci, ki bodo na ključnih odsekih okrepili nadzor prometa in z različnimi dejavnostmi skrbeli za brezskrben prihod otrok v šolo.

Po dolgih in brezskrbnih poletnih počitnicah se za 190.990 slovenskih osnovnošolcev in 73.900 dijakov jutri začenja novo šolsko leto. Šolski zvonec bo znova zazvonil tudi v šolah na območju Mestne občine Koper, prag katerih bo jutri prvič prestopilo 547 prvošolcev.

Ob prvem šolskem dnevu se na pločnike, ulice in šolske poti vračajo otroci, ki sodijo med najbolj ranljive udeležence v prometu, saj so v prometu slabše vidni in težko predvidijo nevarne situacije, zato bo tudi letos poskrbljeno za njihovo varnost. Občinski redarji in policisti bodo skupaj s prostovoljci ter upokojenci v okviru 14-dnevne akcije Varna pot v šolo v neposredni bližini šol usmerjali promet in otrokom pomagali prek ceste. Okrepljen nadzor bodo izvajali zlasti na nevarnejših točkah, kot so prehod za pešce pri Osnovni šoli Koper, na Pristaniški cesti v Kopru, na krožišču OŠ Antona Ukmarja na Markovcu in v okolici šole Dušana Bordona. Za varno pot v in iz šole bo ves čas akcije poskrbljeno tudi v zaledju, kjer so se projektu priključila številna društva upokojencev in prostovoljni gasilci, ki si želijo, da bi bili prvi šolski dnevi za male nadobudneže in njihove starše brezskrbni.

»Kaže, da jutrišnji prvi šolski dan ne bo obsijan s soncem in da bodo ceste, na katere se bodo vrnili naši razigrani in razposajeni otroci, mokre in spolzke. Zato prosim vse, ki boste jutri sedli v avto, da pred vožnjo odložite vse skrbi in telefone ter se posvetite samo prometu in šolarjem na cesti. Otroci bodo vedno nekoliko nepredvidljivi, zato vozite umirjeno in poskrbite, da bo prvi šolski dan naših malčkov povsem varen in poln prijetnih doživetij. Letos bo svoje prve korake v prometu naredilo kar 547 prvošolčkov, kar je več, kot ste jih v prometu srečevali v preteklih letih, zato bodite nanje še posebej pozorni in v celoti upoštevajte cestnoprometne predpise. Ravnajte v skladu z navodili redarjev in policistov, ki bodo še zlasti v okolici šol zelo odločno zagotavljali umirjen in urejen promet. Naj bo prvi šolski dan lep, srečen in varen za vse,« je poudaril župan Mestne občine Koper Aleš Bržan.

Za varno pot v šolo bo od konca septembra skrbel tudi vseslovenski projekt Pešbus, h kateremu je letos pristopilo pet koprskih osnovnih šol, in sicer OŠ Gračišče, OŠ Oskarja Kovačiča Škofije, OŠ Dušana Bordona, OŠ Antona Ukmarja in OŠ Prade s podružnično šolo OŠ Sv. Anton. Gre za način spremljanja poti v šolo, pri katerih se učenci v organiziranih skupinah v šolo odpravijo peš, po premišljeno začrtanih poteh, z vmesnimi postajami (kot avtobus) in po stalnem urniku. Skupine otrok spremljajo odrasli – najpogosteje so to starši, v nekaterih primerih pa tudi drugi člani družine (dedki, babice) ali drugi prostovoljci.