Zapri
05. 04. 2024 V veljavi sklep o plakatiranju v kampanji za evropske volitve Preberi več
Zapri
Preglej vse novice

Občina podaljšala rok za glasovanje o 184 projektnih predlogih

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Mestna občina Koper je na pobudo krajevnih skupnosti podaljšala rok za oddajo glasu občank in občanov, ki bi želeli v okviru projekta Predlagam – odločam/Propongo – decido soodločati o porabi in razporejanju proračunskih sredstev. Do danes je za 184 izbranih predlogov glasovalo nekaj manj kot 4000 občanov, vsi tisti, ki še niste glasovali, boste to lahko storili do jutri, 23. septembra, do polnoči.

Ker si občina želi dati možnost oddaje glasu vsem tistim, ki jim zaradi objektivnih razlogov to še ni uspelo, je na pobudo krajevnih skupnosti rok za glasovanje danes podaljšala. Zanimanje javnosti za sodelovanje o porabi proračunskih sredstev je sicer zelo veliko in je preseglo pričakovanja pripravljavcev projekta. Občanke in občani so v prvi fazi oddali 322 projektnih predlogov, ki jih je pregledala komisija za participativni proračun v sestavi Borut Jerman (predsednik), Viljan Tončič, Alenka Čurin Kavre, Igor Marasovič in Matic Primc. Na glasovanje jih je uvrstila 184, o katerih se bodo občanke in občani lahko odločali še danes in jutri, 23. septembra, do polnoči.

Za uresničitev projektov je MOK letno namenila 480 tisoč evrov, ki jih bo enakomerno – po 80 tisoč evrov za vsako – razdelila po posameznih območjih izvajanja projekta. Za obe leti skupaj bo tako namenila 960 tisoč evrov.

Glasujejo lahko vsi občani, ki bodo na dan glasovanja dopolnili vsaj 15 let starosti. Za glasovanje v spletni aplikaciji predlagam-odlocam.koper.si je treba vnesti številko EMŠO in druge predpisane podatke, je pa v tem časovnem obdobju mogoče glasovati tudi osebno v vložišču MOK ali na sedežih krajevnih skupnosti. Pri glasovanju v vložišču ali na sedežih krajevnih skupnosti je na lokaciji zagotovljen računalnik z dostopom do glasovalnega dela aplikacije, na voljo je tudi tehnična pomoč.

Občani in občanke lahko glasujejo le za projekte znotraj izbranega območja, pri izbiri pa se morajo omejiti na košarico projektnih predlogov, katerih skupna vrednost ne bo presegala zneska 160.000 evrov, ki je zagotovljen za posamično definirano območje participativnega proračuna.

Spletna aplikacija bo v sredo ob polnoči onemogočila glasovanje, na podlagi zbranih glasov pa izdelala seznam projektov s številom glasov, ki jih je posamezen projekt prejel. Komisija bo nato oblikovala prednostni seznam projektnih predlogov, ki ga bo javno objavila v petek, 25. septembra.

Izbrani projekti bodo do višine razpoložljivih sredstev za posamezno območje participativnega proračuna uvrščeni v predlog proračuna za leti 2021 in 2022. Več o projektih in načinu glasovanja si lahko preberite na strani predlagam-odlocam.koper.si.