Brič

Brič je nekdanje posestvo Vinakoper, ki je v bližini vasice Brič,  ležeče na hrvaški strani, naredila novo  posestvo z vinogradi in nekaterimi gospodarskimi poslopji.

Posest Brič, leži med slovensko-hrvaško mejo in krajiskim parkom Dragonja. Pot za posestvo Brič vodi mimo slikovitega zaselka Škrline in sotočja Rokave ter Dragonje, da bi se povzpela vse do vrha Novega Briča.

Na vrhu je tudi izvir, ki je lepo urejen in je del celotnega kompleksa. Danes je posestvo v lasti Brič d.o.o. Tako stavbe kot samo posestvo služijo za protokolarni objekt. Glavna dejavnost pa je, seveda, pridelovanje vrhunskih vin. Zadnje čase so se začeli posvečati tudi pridelovanju oljk in olivnega olja.

Posestvo je potopljeno v naravo, saj leži na vrhu hriba, ki je skoraj v celoti poraščen z  gozdom, kjer se izmenjujejo poleg starih hrastov še kostanji in mlajša drevesa črnega gabra, malega jesena ter bukve. Ob poti na posestvo, lahko najdemo obilo cvetic in mediteranskega grmičevja. V gozdovih najdemo tudi veliko divjih živali, kar izkoriščajo okoliške lovske družine. Hrib se dviga 270-350 m visoko in je deležen vpliva tako Sredozemlja kot celine.

Današnja posest se je oblikovala med leti 1998 in 2000 na 40 ha površine, kjer se je na novo zasadilo vinograde z okoli 153 000 trtami. Na mestu starih gospodarskih poslopij, se je na podlagi projekta prof. Borisa Podrecce, zgradila ena najmodernejših in opremljenih vinskih kleti ter lastna polnilna linija.

Vinska klet in celotna posest je zgledno urejena, tako da je lahko vodilo manjšim lokalnim vinskim kletem, ki si ravno tako pridobivajo svoje tržne niše v svetovni ponudbi vrhunskih vin.

Prostorski okoliš 0324.