Dvori

Vasica, ki se strnjena stiska na vrhu antonskega področja, se imenuje Dvori.  Domačini ji pravijo kar Vas. S svojimi 315 m nadmorske višine gospoduje nad Svetim Antonom. Od tu se lahko občuduje imeniten razgled na Koper in Koprski zaliv.

Vas Dvori je dobila ime po prostranih dvoriščih, ki so pripadala posameznim domačijam. Dvorišča so služila za drobnico, ki  je ob pridelavi sira in volne pomenila glavni vir zaslužka. Ta dejavnost je kasneje izumrla, ostala pa je t. i. komunela – skupna zemlja, kjer so pripravljali drva za prodajo ali seno za živino. Nadomestila jo je reja goveda in pridobivanje drv, ki so jih hodili prodajati v Koper in Trst. V vasi so bili tudi znani kmetje, ki so orali njive po vseh antonskih zaselkih. S to dejavnostjo so se ukvarjali poleg Križmanovih, še Puhovi in Gregoričevi. Nekateri pa so imeli enkrat letno osmice, ko so za določen čas lahko prodajali svoje pridelke na domu.

Vas je bila od vedno povezana s cesto, ki je vodila skoznjo v notranjost Istre.

Danes pridemo do Dvorov po odcepu, ki zavije iz glavne ceste Sv. Anton-Gračišče. Prva hiša je nekdanja gostilna “pr Križmane”, nekoč pa tudi trgovina, ki stoji nekoliko pod vasjo ob glavni cesti. Nekoliko večja domačija je potrebovala prostor za gostilno in dvorišče, kjer se je pozno poleti priredil ples. Pa tudi za hlev, ker so Križmanovi z volovi hodili orati po celem antonskem področju in še dlje. Bilo je več bratov in eden izmed njih je služil vojsko v A-O mornarici na ladiji S.M.S. Franz Joseph I.

V vasi je nekoč deloval tudi čevljar po imenu Dreja, ki se ga še danes spomnijo domačini. Za Dvore so značilni priimki: Križman, Gregorič, Kocjančič, Baboc, Tripar, Lukin, Filipič, Vatič, Domio in Riosa.

Ko gre skozi vas, se cesta zoži in nadaljuje na vrh griča ter naprej mimo nove komunalne deponije “Na Bržine” ter “pasjega hotela” proti Gračišču.

Iz središča vasi pa zavije še ena pot, ki pelje v spodnji del vasi, kjer imajo še živino v svojem hlevu. Ta pot gre mimo Valic, kjer je danes zaščiteni izvir Valice. Tu se veliko prenavlja, povsem na koncu, pa je še ohranjenih nekaj starih stavb.

Po popisu prebivalstva iz leta 2002, je v Dvorih takrat živelo 64 prebivalcev. (Vir: Potovanje po Slovenski Istri, A. Pucerja)