Galantinči

Galantiči so manjši zaselek na poti v notranjost Istre. Hiše so v večini   novogradnje in okolica okoli njih je   lepo urejena. Zaselek šteje 12 hišnih številk in ima 20 prebivalcev.

V Galantičih prevladuje priimek Tuljak. Večina prebivalcev je stalno naseljenih, nekaj pa jih prihaja sem za konec tedna iz Kopra in drugih krajev. Pozimi so Galantiči prepihani od močne burje, saj je zaselek postavljen precej na odprtem. V poletnih, jesenskih in pomladnih mesecih pa je tukaj pravi raj.

Preden pridemo (s Koprske strani mimo Belega kamna) do Galantičev, nas ob cesti ‘pozdravi’ precej velik puč. Pred kratkim so v akciji ‘ohranjevanja istrskih pučev’ tudi to dragoceno dediščino uredili. Puč so razširili, njegovo dno poglobili ter utrdili breg-bankine. Marsikateri popotnik se ob njem rad ustavi, morda celo sprehodi skozi bližni borov gozdič.

Tik pred Galantiči je križišče, ki kljub prometnim oznakam postavi marsikaterega popotnika v dilemo; kam zdaj? Samo tri možnosti so: ali oditi do bližne glavne ceste Gračišče – Buzet in potem naprej proti Reki oziroma Ljubljani; ali kreniti čez šavrinske gričke skozi Sv. Anton proti Kopru, k morju; ali pa…
…ali pa se podati še naprej – še globje v “začarano” Istro; na tisto skrivnostno območje, ki je kljub bližini sodobnega sveta še vedno neznanka, še vedno domovanje mnogih štrig in štrigonov…

Prostorski okoliš 0349.