Karli

V Karle pridemo iz vasi Šeki ali po starih ozkih poteh iz jugo-zahodnih Abramov oz. severo-zahodnih Perajev. Za vozila je še najbolj primerna makadamska cesta, ki se spusti takoj za Šeki v dolino.

Karli so dobesedno skriti v zeleni goščavi. Nov betonski most prek Reke dovoljuje prehod tudi avtomobilom in tako se lahko tudi prebivalci Karlov pripeljejo v svojo vas. Stari most oz. brv v neposredni bližini je odslužila svoje. Rečna struga na tem kraju lepo pokaže svojo poletno izsušeno podobo.

Cesta-kolovoz se od mostu vije dalje in tik pred vasjo je opaziti, da je kljub neokrvnjeni naravi (po naključju?) tudi v te kraje zašla sodobna deponijska nadloga…

Kup kamnitih ruševin spominja na skoraj izumrlo istrsko vasico. Pred vasjo je s kamenjem polkrožno obzidana ‘šterna’, v kateri nikoli ne zmanjka vode. Ob takih vodnjakih so se domačini v večernih urah zbirali, si pripovedovali štorje ali kašno ‘zakantali’. Tu so zajemali vodo, jo nosili na vrtove in zalivali svoje povrtnine.

Iz Karlov je krasen razgled na iztek doline Dolenjščine. Od tu lahko tudi s prostim očesom vidimo znamenite spodmole, ki so ‘vklesani’ v tektonski istrski prelomnici. Pod strmimi stenami so Mlini, za njimi pa že Buzet in Buzeška dolina.

Leto 1869 1900 1931 1961 1971 1981 1991
Št. preb.  37 40 40 16 11 8 1

Prostorski okoliš 0222.