Koromači – Boškini

Pod vasjo Sirči in Gradin izvira potok Malinska, ki si je v mehki geološki podlagi ustvaril strugo in sooblikoval istoimensko dolino Malinske.

Potok teče proti jugozahodu in ponikne ob prestopu na Bujski kras. Nad potokom se ob cesti za Belvedur odcepi pot v levo, za gručasto naselje, ki nosi kar dve imeni: Koromači in Boškini. Prvo ime je vas dobila po rastlini koromač (Pimpinella anisum), ki so jo gojili v tem kraju. Drugo ime pa izvira iz priimka ljudi, ki tukaj živijo. V vsej okolici Koromačov-Boškinov hitro opazimo obdelane njive, širša polja in seveda – vinograde. V vasi je tudi mizarska delavnica, saj je v bližini veliko gozdov, v katerih prevladujejo hrast, cer in akacija.

Nekaj obnovljenih hiš daje slutiti, da se tudi tukaj ljudje počasi vračajo k svojim starim ognjiščem. Vrtovi so večinoma obzidani s suhimi kamnitimi zidovi, vhod vanje je navadno označen z dvema pokončnima kamnoma. Vas je na jesen polna sadnega drevja. Ob kamnitih zidovih se bohotijo številni figovci. Tudi breskve vsepovsod zorijo, ko pa pride čas za češnje, se jim je nemogoče upreti…

Velike kópe sena na dvoriščih kmetij nam že od daleč govorijo, da se v Koromačih-Boškinih poleg poljedelstva ukvarjajo tudi z živinorejo. Za meščana je lahko pogled na visoko zloženo seno romantična idila, za tukajšne prebivalce pa pomenijo kópe sena nekaj povsem drugega; neobhodno nujo in vsakodnevno skrb.

Nad vasjo, tik ob cesti, so nekoč postavili kapelico. Morda se je njen graditelj navdušil nad visoko in hribovito Čičarijo v ozadju in je zato kapelico prav tu potegnil proti nebu. Toda neusmiljeni zob časa jo je že dodobra načel…

Iz Koromačov-Boškinov ‘pridemo ven’ tudi po drugi, zahodni smeri, kjer se stranska pot spet priključi glavni cesti, ki pelje na Belvedur, v Hrvoje in naprej na hrvaško stran.

Leto 1869 1900 1931 1961 1971 1981 1991
Št. preb. 46 35 37 42 38 33 37

Prostorski okoliš 0216.