Kortina

Že samo ime ‘Kortina’ pove, da je to manjši zaselek, približno desetih nekdanjih kmečkih poslopij. Nahaja se ob vznožju hriba, ob cesti, ki strmo vodi iz Vanganela na Montinjan.

Še pred prvo svetovno vojno je čisto v kotu, med dvema gričema, imel svojo veliko domačijo veleposestnik Deškovič. Od nje je ostal le manjši prizidek. V letih 1913 in kasneje je svoje posestvo razprodal raznim kmetom, med katerimi je bil najbogatejši Babič Domenik. Tega leta je bila tudi zgrajena njegova družinska kmečka hiša. Tudi od te hiše je videti samo še en del. Zunanji dimnik so porušili, drugi del poslopja s hlevi pa adaptirali v stanovanjske prostore. Danes živijo v njem druge družine.

Njegovo posestvo se je raztezalo po Vanganelski dolini, kjer je prideloval  pšenico, koruzo, fižol, krompir, saj so bile »vale« zaradi reke Badaševice zelo rodovitne. Na pobočju hribov, kot je Sv. Ubald, pa je imel vinograde. Zelenjavo so kmetje ponoči vozili v Koper na ladjo in nato drugo jutro v Trst.

Čeprav se danes samo s kmetijstvom ne preživlja nihče več v naselju, so okrog hiš še vedno skrbno obdelana polja z razno zgodnjo zelenjavo in sadjem.

Med bujnim zelenjem se skrivajo nove domačije, obdane z lepo urejenimi cvetličnimi vrtovi in mogočnimi drevesi.

Čisto na začetku Kortine, pred prvim ovinkom, preden se začne cesta vzpenjati v hrib, stoji obnovljeno kmečko poslopje, ki ga je oče sedanje lastnice, Franc Hlaj, kupil leta 1933. Ob vhodu na dvorišče stoji 200 let stara akacija, ki se še bori za življenje.

Zadnja med hišami, najvišje na hribu, tako da je vidna že od daleč, stoji velika nova zgradba – še en nov arhitekturni detalj v svetu sodobne Kortine!