Križišče Kužera

Zaselek z izrazito prometnim značajem se nahaja na najvišji točki glavne ceste, ki pelje iz Kopra v Sečovlje. Ta ‘prelaz’ obdajata dva hriba; 266m visoki Turn na severu in 287m visoki Grintovec na jugu.

Tudi ime kraja izvira prav iz stičišča različnih poti, ki se na tem visokem mestu združujejo in ločujejo. Ena smer vodi v Koper in naprej v Ljubljano, druga v Sečovlje in naprej v Pulo, tretja zavije navzgor v Šmarje in v druge istrske vasice, četrta vodi v bližnje Sergaše, peta na visoki Gažon in tu je še manjša pot, ki vodi po bližnici v nižje ležečo Paderno. Kraj se je zato svoje dni imenoval Crosera del Monte Toso ali kratko Crosera, danes pa domačini in okoličani zanj uporabljajo izraz ‘Kužera’.

Lahko si kar zamislimo, kako so skozi stoletja na ta ‘prelaz’ sopihali najprej rimljani, za njimi oglejski patriarhi v svojih kočijah, potem benečani, v kolikor jih je z morja sem gor zaneslo, sledili so jim avstrici, pa še italijani, od šestega stoletja sem pa ga je naskakoval še slovanski živelj, ki je tu stalno živel. Danes sem gor pridrvijo hitri avtomobili, tu zavijejo levo-desno ali pa oddrvijo naprej navzdol. Skratka živahen prometni kraj!

A kot vsak kraj, tudi ‘Kužera’ živi svoje ustaljeno življenje. Do nedavnega je bila tu kmetijska zadruga, v kateri so odkupovali poljske pridelke kmetov iz Šmarij in sosednjih vasi. Zaselek se danes vsebolj širi. Tu je tudi bencinski servis, kjer se z novo energijo napojijo sodobni kovinski konjički in okoliški traktorji. Tam kjer za hip postane in se srečuje veliko ljudi, je navadno v bližini tudi motel ali gostilna – kraj izmenjav raznoraznih informacij ali zgolj počivališče ob dobri hrani in pijači.

Zanimivost tega kraja je tudi športno športno strelišče na glinaste golobe.