Lukini

Ob cesti Kubed-Buzet se v zavetni legi, skriti pred močnimi sunki burje, nahaja razpotegnjeno naselje Lukini. Pod vasjo je kraško polje imenovano ‘vala’, kjer so pretežno ravne kmetijske površine.

Avtohtoni stari del vasi s hišami in dvorišči je postavljen v breg, novi del je spodaj ob cesti. Blizu vasi je vodovodno zajemališče. O zgodovini kraja in o tukajšnjem življenju nam je pripovedoval vaščan Palčič Ernest:

“Ma treba, da je vas vre 400 let, anbot nas je blo puno ma zdej… so šli usi ča. Tabot smo živeli vsi od svojega pridelka, krompir, fežu, frmenton… smo imeli kašno vinjo… Seno smo vozli u Trst, te smo ga anka ćupli ano malo bol poceni in ten ga prodali kašno lirco bolj drago. Smo prodajali na piazzi Forraggi u Trst in vele dol do ‘madonine’: 100 kilov drvi po 4 lire, 100 kilou sena po 3 lire…  Znaš kolko je koštalo ano kilo mesa – 2 lire, eno an liter vina – ana lira. Ma smo hodli usi delat u Trst sz volići, mulami kur ki smo mogli. Tan pri Sočergi je Batefer (kovač), je jmo muj stric oštarijo pod Italijo ten so se ustavljali lidje, ki so hodli u Trst iz Istre. Na šagro so pršli Boršterani jgrt na pihala aden je tuku buben… pole so pršli še antuončani sz mužiko…. Je bla mižerja… smo jeli polento, krompir, fežu…. Na božično viljo anka bakala, bobiće, pince, štruklje…”

V Lukinih sta dva priimka: Paliska in Palčič. Palčiči naj bi prišli iz otoka Pag za Palisko izvor ni znan.

Leto 1869 1900 1931 1961 1971 1981 1991
Št. preb. 61 72 68 62 49 39 52

Prostorski okoliš 0201.