Mali Bonini

Majhen zaselek, ki se stiska pod cesto Potok-Kavaliči, je sestavljen le iz nekaj hiš. Ime pa je dobil po edinem priimku – Bonin, ki se tu nahaja že nekaj stoletij.

Danes se zaselek lahko spozna že od daleč, po mogočnih hrastih, ki obdajajo hiše. Razpored hiš v Malih Boninih, je dokaj preprost.  Nizu treh hiš, ki sledijo slemenu in poti Potok-Kavaliči, se pridružujeta še dve. Ena ob “vaškem” vodnjaku in druga nekoliko višje.

Zaselek se lahko pohvali s prekrasnim razgledom na morje, bližnji Montinjan, na Sv. Anton in njegove zaselke. Verjetno gre zasluga dejstvu, da hiše zaselka ležijo najvišje med predeli Potoka.

Čudovita narava se razteza vsepovsod.  Od tod so mogoči lepi sprehodi, tako do slikovitega potoka Mrzlek, ki izvira pod marežganskimi Burji kot do bližnjih njiv in vinogradov, ki so raztreseni tod okoli. Tako se lahko sprehodimo do Pr’buži, ki leži med Malimi Bonini in Čepinjami in je nekoč napajal tukajšnjo živino s svojim kalom, ali pa se obrnemo navkreber v Hrib, koder nas vodi pot proti Kavaličem. Če sledimo jutranjemu soncu, nas le to privede kmalu na Nakopanje, kjer je verjetno odlična lega za vinograd. V kolikor nas ni volja hoditi daleč od zavetja hiš, se pa lahko spustimo po strmem pobočju imenovanem Pod hišami, ki je nekoč bil bogat s sadnimi drevesi, danes pa se preureja.

Pod zaselkom, nekje na “tromeji” med Potokom, Malimi Bonini in Čepinjami leži nova domačija.

Na neki jerti je vklesana letnica 1838. Zelo verjetno je zaselek nastal v napoleonskih časih, saj domačini domnevajo, da izvira priimek Bonin  iz Francije. Letnica na stari hiši pa to na nek način tudi potrjuje.

Danes živijo v zaselku tri družine. Boninom so se pridružili tudi drugi priimki. Med današnjimi prebivalci velja omeniti domačina Rina Bonin. Gospod Rino je vsestranski umetnik, največ pa se izraža v slikarstvu. Seveda s svojim delovanjem daje domačemu kraju poseben pečat. Na srečo pa ni sam, saj tudi njegovi sosedi prispevajo k svetlejši bodočnosti malega zaselka nad Potokom.