Marancini

Majhen zaselek na vznožju hriba Straže, ki gleda na Rokavo, se imenuje Marancini. Ime je dobil po najverjetnejšem prvem priseljencu v te kraje, Marancina. Z ozemljem mejijo vzhodno na Rokavce, južno na Rokavo, zahodno na Župančiče in severno na Rojce.

Zaselek leži pravzaprav ob zelo stari cesti, ki je povezovala vanganelsko in rokavsko dolino, mimo obeh  Čenturjev, Babičev, Rojcev in Marancinov. Danes se v zaselek pride tako, da skrenemo levo s pomjanske ceste in gremo mimo nove domačije Peroševih.

Marancini so bili sestavljeni iz treh nizov enonadstropnih hiš, v katerih je nekoč prebivalo 7 družin. Vasica je bila nekoč orientirana proti Rokavi in zemlji, ki so jo Marancinci obdelovali. Zato je bilo središče vasice na mestu, kjer je stal vaški puč in je bilo dovolj prostora tudi za jugno, ki so jo občasno postavili za šagro.

Poleg Marancina, so bili v zaselku še priimki Babič, Peroša in Koren. Vsaka hiša je imela kopico otrok, tako da je obdelovanje zemlje komaj zadoščalo za preživetje družin. Zato so domačini največkrat morali na “žrnade” h koprskim posestnikom paolanom, ženske pa v Trst prodajati jajca in mleko. Sicer so prodajali zgodnjo zelenjavo, poleti pa češnje in fige. Zanimiva je zgodba gospoda Peroše, ki se je vrnil v rodni kraj, potem ko ga je moral zapustiti v mladosti.

Edini bogatejši gospodar v zaselku je bil Babič, ki je premogel kar štiri vole, s katerimi je obdeloval svoje posesti pod Marancini, vse do Rokave. Imel je tudi lasten kal za svojo živino. Iz tistih časov najdemo tu še stoletne trte refoška, iz katerih se prideluje izvrstna kapljica …

Pitne vode v neposredni okolici zaselka ni bilo. Zato so morali Marancinci hoditi v vaški vodnjak nekaj sto metrov pod vasjo. Še danes je lepo ohranjen.

Danes se Marancini poseljujejo na novo. Potem, ko je bil speljan vodovod tudi v ta zaselek, je postal mogoč tudi njegov nadaljnji razvoj. Električna napeljava je bila napeljana že v petdesetih letih, vendar je le-ta za današnje potrebe nezadostna. Kljub temu se gradijo nove hiše in nekatere so bile že obnovljene. Tako se bodo lahko kmalu za stalno priselili novi Marancinci.