Mohoreče

Mohoreče so majhen zaselek na hribu, ki se razteza na levi strani lokalne ceste Sv. Anton – Gračišče.

Kraj je dobil ime po Svetem Mohorju, kateremu je bila posvečena nekdanja cerkvica izpred 750 let. Na njenih temeljih je danes postavljena stanovanjska hiša Borisa Škergata, pred njo pa edini kip tega svetnika, ki je hkrati tudi edini ohranjeni dokaz o obstoju cerkve. Prebivalci ne vedo povedati, v kakšnih okoliščinah so porušili cerkev in tudi ne, kako je bilo pred 300 leti na tem kraju postavljeno kmečko poslopje. Njegov lastnik je bil Škergat, ki je posedoval vse parcele na celem hribu. V zaselku Mohoreče stojijo danes tri stanovanjske hiše. V dveh živita brata Darjo in Boris Škergat z družinama, tretja pa je rojstna hiša Rojc Brankota, ki bo v neposredni bližini kmalu odprl motel. V vsem naselju živi 12 ljudi in vsi so si v sorodu.

Domnevajo, da je  nekoč nižje na hribu, v smeri proti Mišem, ležalo večje posestvo. O tem pričajo najdene razvaline in dokaj dobro vzdrževana pot. Pot ne služi danes samo kmetom in gozdarjem, ampak tudi pohodnikom, kolesarjem in konjeniškim ljubiteljem.

O tem, da je bila v Mohorečih nekoč velika kmetija, govorijo tudi stari restavrirani kmečki stroji in priprave, ki so razstavljene na lično urejenem vrtu. Lepó oskrbovano okolico krasi tudi nov vodnjak in številno cvetje. Na travi se sicer pozna huda julijska suša, zato pa nikoli ne zmanjka vode v dveh starodavnih vodnjakih. Iz teh vodnjakov so se z vodo oskrbovali tudi prebivalci Kubeda, ki so imeli njive v neposredni bližini.

Darjevo hišo v Mohorečih oklepa mogočno drevo – klen.