Na Vardi

Zaselek ‘Na Vardi’ se nahaja med vasjo Dekani in Bivjem.  Cestni odcep zanj je le nekaj deset metrov pred odcepom za vas Dekani.

Zaselek tvori skupina povsem enakih stanovanjskih blokov, ki so jih po letu 1956 zgradili za potrebe delavcev v novonastali tovarni Lama. Eno stanovanjsko poslopje pa je bilo namenjeno učiteljskemu kadru Osnovne šole Dekani.

Čeprav so zgradbe mestnega videza (enake lahko zasledimo n.pr. v Semedeli), so le-te postavljene v izrazito podeželsko okolje. Kljub bližini Kopra poteka na Vardi življenje mirno, v zelenju in v stalnem ptičjem žvrgolenju. Nemalokrat pa prav do hišnih vrat zanese tudi divje živali; lisico, zajca ali celo srno. Nad zaselkom se namreč dvigujejo z istrskim grmičjem poraščene vzpetine. V neposredni okolici svojih domov imajo prebivalci Varde zelenjavne vrtove in tudi zasebne vrtne kotičke.

Danes je Na Vardi veliko gradbišče, saj prav nad zaselkom vrtajo predor nove avtoceste. Ta velikopotezni projekt (na avtocestah je 90 % manj prometnih nesreč!) bo dodobra spremenil veduto pokrajine.

Zaselek Varda bo tako poslej vpet med dve prometnici; pod njo bo še vedno tekla stara cesta, nad njo pa bo drvel promet s 150 km (in več) na uro…