Olika

Tik pred mejnim prehodom s Hrvaško se v ostrem ovinku odcepi cesta za vasi oz. zaselke: Olika, Pisari, Šeki, Maršiči in Mlini. Prvi zaselek v vrsti teh petih odročnih a zanimivih krajev se imenuje Olika.

Vas stoji pod gozdnatim pobočjem Slatine. Do nje pelje ozka in precej strma asfaltna pot, ki se z glavne ceste Kubed-Buzet v številnih serpentinah spušča skozi borov gozd do prvih bivališč.

Vas šteje devet hišnih številk, v katerih danes živi le še pet prebivalcev. Svoje dni pa je imela vas celo svojo gostilno. Večina hiš je starih, nekaj pa je že povsem zapuščenih oz. že na pol porušenih. Nekoč nedvomno imenitna in ponosna podeželjska poslopja danes samevajo. Domačini vedo povedati, da je zanje veliko zanimanja, predvsem pri ljudeh iz večjih urbanih mest, toda zaradi različnih vzrokov ostajajo bivališča še naprej prazna in neobljudena.

Kljub temu se tudi tukaj, daleč od sodobnega in hitečega sveta, še čuti utrip življenja. Ljudje opravljajo svoje vsakodnevne posle na polju ali okoli svojih domačij in se morda niti ne zavedajo v kakšnem ‘zelenem raju’ se vsako jutro prebujajo in na večer legajo k počitku. Toda to je zgolj romantičen pogled razvajenega meščana, ki samo ‘pokuka v zeleni raj’ in ga že isti hip zapusti…

Ime vasi Olika je nastalo po nasadih oljk, ki jih je leta 1928 uničil hud mraz.

Leto 1869 1900 1931 1961 1971 1981 1991
Št. preb. 40 41 34 30 26 16 12

Prostorski okoliš 0205.