Santini

Santini so droben zaselek, ki ga sestavlja zgolj samotna Santinova domačija. Do njega pridemo, če se po strmi poti, ki zavije levo pred Potokom, povzpnemo na vrh hribčka, še nad Malimi Fikoni.

Zaselek tako gospoduje nad dolino zgornjega toka Badaševice in se mu hkrati odpira krasen pogled na Koper …

Tu prebiva le družina Santin, ki se je sem priselila pred približno dvesto leti iz majhne hiške, ki je nekoč stala pred križiščem za Male Fikone. Ded današnjega gospodarja Romana Santina, se je preselil na tukajšnje mesto, kjer je rasel takrat še majhen hrast.

Zaselek Santini je med drugim omenjen tudi v knjigi Skozi vasi do ljudi, duhovnika Dušana Jakomina, ki piše:

“Romano mi je pripovedoval, kako je bilo, ko je nekoč za pusta prišla k njemu antonska godba. Godci so namreč v pustnem času hodili od hiše do hiše. Pri eni družini so dobili klobase, pri drugi vino, pri tretji jajca ali celo denar, če ga je kdo imel. Romano je vprašal mojega očeta, ki je bil pri godbi bobnar “Jože, kaj še vedno nosiš ta svoj boben?” “Ja, kaj pa hočem”, je odgovoril moj oče Jože, “ko pa ga ne mara nositi moja žena”.”

Danes je na Santinovi domačiji kot nekoč. Gospodar po zmožnostih, skrbi za svoje živalice in domačijo, ki jo skrbno upravlja od svojih 22 let. Na dvorišču je vedno vse pospravljeno in kamnita miza pod “pergolo” daje domačiji svoj značilni pečat tukajšnjih krajev.

Hlev je lepo urejen. Ponaša se lahko tudi z zanimivimi orodji, ki so bila nekoč domačijam neobhodna …

Pridelke so nosili, tako kot ostali Potočani, na odkup, ali v Vanganel ali v Sv. Anton. Še največ se je po vojni zaslužilo s paradižnikom. Sicer pa se je pridelovalo vsega po malem, še največ, za domače potrebe.

Kot pravi gospod Romano, so Santini, čeprav oddaljeni od Potoka, živeli skupaj z vasjo. Mladina ni poznala razlik med posameznimi zaselki in so se vedno radi družili med seboj, zdaj pri nekom v Čepinjah, drugič v Preku, pa spet v Potoku …

Santinova domačija je na svojem hribčku živa priča nekdanjega podeželskega življenja v današnjem hitrem tehnološkem času.