Šeki

Ista cesta, ki pelje v Pisare in Maršiče ter naprej v Mline, nas vodi tudi v zaselek – Šeki. Od kod nekoliko nenavadno ime kraju, ni znano.

Že ob samem vhodu v vas nas preseneti lično urejeno balinišče, ki bi bilo v čast tudi marsikateremu večjemu kraju. Balinišče je postavljeno v senco akacij in drugih dreves. Lahko si samo zamislimo kako prijetno športno vzdušje si znajo tukajšnji vaščani prirediti. Po delu na njivah in vrtovih okoli vasi je metanje ‘balincov’ lahko res pravo družabno veselje.

Asfaltna prevleka, ki so jo pred leti položili po stari cesti na severovzhodnem pobočju Dolenjščine, je podeželske Šeke še bolj približala svetu.

Na tem istem pobočju, nedaleč stran od Šekov, leži kraj, ki mu domačini pravijo Ležaji. Ime naj bi spominjalo na francoske vojake, ki so tu obležali zaradi pitja zastrupljene vode. Dogodek, ki nam ga je opisal g. Keber Armando iz sosednjih Maršičev, se je takole odvijal:

“Ko je Napoleonova vojska zasedla te kraje, so domačini zastrupili izvire (tu pritečejo na dan kraški izviri pod kraškim robom!) in se tako znesli nad taborom francoskih vojakov. Prej bistra pitna voda se je nemudoma spremenila v morilsko past. Po pripovedovanju so ‘po celem hribu ležala trupla’ francoskih vojakov… od tod ime – Ležaji.”

Leto 1869 1900 1931 1961 1971 1981 1991
Št. preb. 42 30 32 8 8 7 8

Prostorski okoliš 0204.