Triban

Triban je naselje razkropljenih hiš, ki leži na južnem pobočju istoimenskega griča (107 m) nad cesto Koper-Vanganel.

Na razpotju, kjer se cesta, ki pride iz Škocjana, razcepi na smeri proti Vanganelu in proti Šantomi, stoji kapela Svete Barbare. Le-ta predstavlja tudi mejnik za južno stran Tribana.

Ves hrib Triban je proglašen za zeleni pas, zato so posamezne domačije razpršene med številnimi vinogradi ter oljčnimi nasadi. Novogradnja tu ni dovoljena, so pa mnoge stare kmetije adaptirane ali dozidane.

Skoraj pri vsaki domačiji se ukvarjajo tudi s kmetijstvom in le nekaj let nazaj so se nekateri kmetje s to dejavnostjo tudi preživljali. Med njimi je bila tudi Irma Kocjančič s svojim pokojnim možem. Dolgo let sta bila kooperanta v zadrugi. Zaradi sušnih poletij sta pridelovala predvsem zimsko zelenjavo. Danes si kmetje ob sušah pomagajo z električnimi črpalkami. Irma je kljub svoji visoki starosti še živahna in delavna ženica. V en del stare hiše se je priselila leta 1955. Prej so v tem sklopu hiš živeli trije bratje iz Pregare, od katerih se je eden z družino preselil v Trst. Pove tudi, da se samo od kmetijstva ne da več živeti. O tem pričajo tudi zapuščeni kmečki stroji na eni izmed zadnjih kmetij. Le vinograde še obdelujejo, za kar pa so potrebni učinkoviti traktorji.

V nižinskem delu Tribana danes zori in se zlati žito. V spomin na stare čase pa se v kakšni kleti še najde starinska tehtnica, s katero so Istranke nekoč tehtale češnje na tržnici.

Na najvišji točki griča, sredi lepo obdelanih vinogradov, stoji najstarejša kmečka hiša. Ta je danes spomeniško zaščitena. Lastnik te nekdanje domačije, v kateri so prebivali njegovi starši, pove, da je po izjavah arheologov bila na tem mestu Villa Romana. O tem pričajo številni koščki mozaika, ki jih tu in tam najdejo po njivah. Arheologi se pogosto vračajo na to območje in mrzlično iščejo izgubljene delčke (ostanke strešnikov, opeke, glinenih cevi, itd.), ki bi dokazovali datum izgradnje vile. V neposredni bližini je nekoč stala tudi cerkev, zato se na nekaterih dvoriščih še vedno pojavljajo posamezni kamniti deli tega izginulega sakralnega objekta.

Na drugi strani hriba leži skrita v majhni dolini obnovljena domačija Benčič (Triban 15), kjer uvajajo kmečki turizem. Zraven hiše imajo tudi delavnico.

Za naslednjim ovinkom, v smeri proti Šantomi, imata ljubitelja konj svojo ogrado, v kateri ne manjkajo niti druge priljubljene živali.

V Tribanu je leta 2002 v 62 gospodinjstvih in v 48 stanovanjskih hišah živelo 145 ljudi – 67 žensk in 78 moških. (Statistični urad RS)

Prostorski okoliš 0342.