Zanigrad

Nekoč zapisana tudi pod imenom Svanigrad, Xanigrad, Kaštel Sarnian ali Sarnio, je danes izpraznjena vas na južnem predelu Podgorskega Krasa, ne daleč od Zazida. Legenda pripoveduje, da je bil v okolici zakopan zaklad. Vendar ga, vsaj do zdaj, nihče še ni našel. Tu je stal grad, ki je danes razvalina. Cerkev sv. Štefana, ki je postavljena tik nad prepadom, je vsa pokrita s kamnitimi ploščami-‘škrlami’, kar ji daje še posebej lep ‘kraško-istrski’ videz.

Notranjosti cerkve je bogata s freskami iz 15. stoletja, ki prikazujejo sv. Nedeljo, pasijon, poklon sv. Treh kraljev in poslednjo sodbo. Zanigrad je bil v lasti raznih koprskih plemiških družin.

Danes hiše samevajo in zaman čakajo nove prebivalce, ki bi morda po beli makadamski cesti prišli iz sosednjega Dola navzgor in spet obudili življenje v tem odmaknjenem, toda zelo lepem kraju.

Mimo Zanigrada je speljana železniška proga. Številni vlaki s svojim občasnim hrupom za hip premotijo tukajšno tišino. Ko izginejo za ovinkom, se Zanigrad spet ovije v svoj edinstven molk…

Leto 1869 1900 1931 1961 1971 1981 1991
Št. preb. 57 44 45 12 5 1 1

Prostorski okoliš 0195.