Zapri
05. 04. 2024 V veljavi sklep o plakatiranju v kampanji za evropske volitve Preberi več
Zapri
Preglej vse novice

V mestu bo praznično navkljub razmeram

Kategorija: Splošno
Datum objave:

S sobotnim prižigom novoletnih luči se v Kopru začenja Fantazima, ob tej priložnosti bo v Taverni zaživelo tudi drsališče, vendar množične prireditve, ki smo je bili vajeni v preteklih letih zaradi slabih epidemioloških razmer v državi, letos ne bo. Mestna občina Koper in Zavod za mladino kulturo in turizem Koper sta prav tako že odpovedala četrtkovo zimsko edicijo Altroke Istra Gourmet Festivala in Miklavžev sejem.

Praznična okrasitev mesta bo v Kopru zasijala v soboto, 27. novembra, ob tej priložnosti bodo v Taverni odprli drsališče, ki se ga bodo razveselili predvsem najmlajši. Skladno s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje bo za starejše od 12 let obisk drsališča možen le ob izpolnjevanju pogoja PCT, zanje bo obvezna tudi obrazna maska. Za mlajše teh omejitev ne bo.

Kljub odpovedi prvih dogodkov v Kopru ostajajo optimistični in načrtovanega programa v celoti še ne nameravajo odpovedati, saj si želijo, da bi ljudje tudi letos občutili čarobnost decembra in prazničnih dni. Vse predvidene aktivnosti bodo seveda prilagajali trenutnim razmeram in pri tem sledili priporočilom NIJZ.

Sicer so za letošnji december predvideli pester glasbeni program z vikend nastopi zasedb Hamo & Tribute 2 Love, Paul Grem, Joker Out, Primorski fantje,  Challe Salle, Luigi z bandom in Rewind Vasco Rossi Tribute ter Help! A Beatles Tribute Band. Sobotne in nedeljske dopoldneve bo popestril otroški program, za najmlajše bi radi organizirali tudi prihode decembrskih dobrih mož – Miklavža s koncertom Romane Kranjčan, Božička z nastopom Aloha Christmas Show Smooth Band-a in Ota Pestnerja ter dedka Mraza v sklopu Silvestrovanja za otroke in koncerta skupine Čuki. V načrtih prav tako za zdaj ostajata Božični sejem, ki ga bodo izpeljali med 23. in 26. decembrom in silvestrovanje na Titovem trgu s koncertom skupin Ne me jugat in Big Foot Mama.

Praznični utrip bodo pričarale lučke in praznična glasba

Praznično vzdušje v mestu bosta letos sicer pričarali praznična glasba po mestnih ulicah in bogata osvetlitev mesta. Ta bo z nekaj manjšimi prilagoditvami precej podobna lanskoletni. V Hlavatyjevem parku pri tržnici bo znova zaživel živalski vrt z velikimi 3D živalskimi motivi, Carpacciov trg bo krasila zlata oljka, utrdba Bastion bo dekorirana v obliki darila z rdečo svetlečo pentljo. S tematskimi unikatnimi elementi ostajajo okrašena vsa krožišča ob vstopu v mestno središče, Vojkovo nabrežje in Pristaniška ulica, kjer je občina okrasitev lani še dopolnila.

Čevljarsko in Kidričevo ulico bo razsvetljevalo utripajoče zvezdnato nebo, Verdijevo ulico in razgledišče nad Bastionom pa viseče svetleče krogle, vpete v elegantno verigo nad ulico in krošnje tamkajšnjih dreves. Nespremenjena ostaja tudi osvetlitev Titovega trga, ki ga bodo krasile veličastna kočija in dve svetleči krogli, na Prešernov trg pa se letos vrača svetlobni element z angleškim napisom Rad imam Koper, ki ob dotiku zažari v spremenjeni barvi.

Novoletno obarvana bo tudi Kardeljeva ploščad, na katero so namestili velikega svetlobnega jelenčka in 15 metrov visoko novoletno drevo s skoraj 30 tisoč prazničnimi lučkami, ki se jim bo na novo pridružila svetleča svetlobna veriga. Praznični videz mesta bo letos dopolnila še okrasitev novega parka nad Muzejskim trgom.

Za dodatno popestritev programa bodo poskrbeli ekipa Radia Capris in pestra gostinska ponudba v lesenih prazničnih hiškah.