Zapri
05. 04. 2024 V veljavi sklep o plakatiranju v kampanji za evropske volitve Preberi več
Zapri
Preglej vse novice

Komisija za kmetijstvo in razvoj podeželja že dela s polno paro

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Mestna občina Koper si prizadeva celostno spremljati razvoj kmetijstva, identificirati izzive in potrebe posameznih sektorjev v kmetijstvu in ribištvu ter oblikovati ukrepe. Župan Aleš Bržan je zato v mesecu januarju imenoval Komisijo za kmetijstvo in razvoj podeželja na območju Mestne občine Koper, ki jo sestavljajo tako strokovnjaki s področja kmetijstva in razvoja podeželja kot tudi kmetijski pridelovalci, vinogradniki in ribiči. Osemčlanska komisija se bo praviloma sestajala enkrat mesečno, prvič se je v minulem tednu.

Člani komisije, ki jo vodi Matej Kralj, so se na prvem srečanju seznanili z aktualnimi projekti in nalogami občinske uprave na področju kmetijstva, med katerimi so bili posebej izpostavljeni Javni razpis za dodelitev sredstev državnih pomoči za ohranjanje in razvoj kmetijstva ter podeželja v Mestni občini Koper za leto 2023, ki ga je MOK objavila 3. februarja, projekt izvedbe namakalnega sistema v Vanganelski dolini, projekt urejanja urbanih vrtov ter priprava novega pravilnika o ohranjanju in spodbujanju razvoja kmetijstva ter podeželja v Mestni občini Koper, skladno s Strateškim načrtom skupne kmetijske politike 2023–2027 v Sloveniji.

Člani komisije so enotno poudarili pomen kmetijstva in ribištva na območju Mestne občine Koper in slovenske Istre, pomen izobraževanja prebivalstva na področju povpraševanja po lokalno pridelanih proizvodih, negativne vplive podnebnih sprememb, zaradi katerih je nujno zagotoviti vodne vire za namakanje obdelovalnih površin, povezovanje in vključevanje v različne oblike turističnih produktov in trajnostni razvoj podeželja nasploh.

Komisija se bo praviloma sestajala enkrat mesečno. Na naslednji seji, ki bo že delovno obarvana, bodo člani obravnavali potrebe, možnosti in ovire za gradnjo objektov v kmetijske namene na območju Mestne občine Koper; predloge in pobude za spremembe metodologije in meril, ki bodo podlaga za razpise iz Programa razvoja podeželja, z namenom, da se zagotovijo ustreznejši pogoji kandidiranja za pridelovalce iz slovenske Istre, ter smernice in predloge za oblikovanje učinkovitih spodbud za kmetijstvo na nivoju Mestne občine Koper kot podlaga za pripravo novega občinskega pravilnika.

Foto: Jaka Ivančič