Zapri
14. 05. 2024 V veljavi sklep o plakatiranju v treh referendumskih kampanjah Preberi več
Zapri
Preglej vse novice

Brezplačna delavnica o možnostih samooskrbe z lastnim vrtom

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Skrb za okolje in zdravje se najlažje začne kar na lastnem dvorišču ali vrtu. S tem namenom projektni svet Koper – zdravo mesto pripravlja prvo izmed serije brezplačnih delavnic na temo uživanja zdrave lokalne hrane. Delavnica, podkrepljena s praktičnimi nasveti strokovnjakinje, bo udeležencem ponudila izhodišča za vzgojo sadik doma. Potekala bo v torek, 15. februarja, med 13. in 15. uro v Mediteranskem vrtu Purissima v Spodnjih Škofijah.

Mestna občina Koper skozi projekt Koper – zdravo mesto sledi viziji zdravega mesta, prizadeva si ohranjati zdrave in čiste življenjske razmere, ob tem pa ozaveščati prebivalce in širšo skupnost, da prevzame večjo odgovornost za izboljšanje lastnega zdravja. Lokalno pridelana hrana in njeno uživanje je eden od stebrov zdravja, vzgoja lastnih vrtnin pa od posameznika zahteva tudi nekaj znanja in izkušenj. Posamezniki, ki jih veseli pridelava lastne hrane, bodo na delavnici Kako vzgojiti sadike doma? prejeli dragocene informacije, ki jih bodo lahko integrirali v nadaljnje urejanje vrta.

Delavnica, ki jo bo vodila vodja proizvodnje Kmetijske zadruge Agraria Koper Patricija Pirnat, bo trajala dve uri in bo sestavljena iz teoretičnega ter praktičnega dela. Med 13. uro in 13.30 se bodo udeleženci preizkušali v sajenju osmih vrtnin, in sicer paprike, paradižnika pelati, solate kristalke, solate kanasta, peteršilja, jajčevcev, solatnega paradižnika in kumare. Potrebni material bodo prejeli na delavnici, svoje izdelke pa bodo lahko odnesli domov. Spoznavali bodo, kako izbirati semena in zemljo, kdaj je pravi čas za sajenje in zalivanje, kako poiskati primeren prostor za sadike, hkrati pa tudi, kako se odločiti, kaj pridelovati. Od 13.30 do 15. ure bo organiziran voden ogled Mediteranskega vrta Purissima, kjer bodo udeleženci začutili mediteransko pestrost, spoznavali tradicionalne rastline in okušali lokalno kulinariko.

Delavnica omogoča udeležbo za največ 30 oseb, zato je nujna predhodna prijava na elektronski naslov zdravomesto@koper.si. Obiskovalci morajo obvezno izpolnjevati pogoj PCT in za čas poteka delavnice ves čas uporabljati zaščitno masko. Če bo interesentov več, jo bodo v naslednjih tednih ponovili. V načrtu je tudi izobraževalna delavnica, kako lahko s permakulturnimi tehnikami načrtujemo in ustvarjamo živ, lep in z naravo usklajen vrt.