Zapri
14. 05. 2024 V veljavi sklep o plakatiranju v treh referendumskih kampanjah Preberi več
Zapri

Zvonik – Prenova notranjosti mestnega stolpa v Kopru

Prenova mestnega stolpa bo izboljšala varnost kulturnega spomenika, zamenjali bomo dotrajano stopnišče, elektroinstalacije, neprimerno obdelavo zidov v notranjosti bomo rešili pred propadanjem. Posodobili bomo edinstven urni mehanizem.

Mestni stolp v Kopru, znan tudi kot zvonik Stolne cerkve Marijinega vnebovzetja, predstavlja pomemben zgodovinski simbol mesta Koper. Zgrajen je bil v 15. stoletju, s prvotnim namenom obrambe in opazovanja mesta pred morebitnimi nevarnostmi.

V preteklosti je mestni stolp služil kot strateški obrambni stolp, ki je omogočal nadzor nad pristaniščem ter mestom samim. Poleg svoje vloge obrambe je zvonik igral tudi pomembno vlogo pri signaliziranju nevarnosti in komuniciranju z ladjevjem, ki je prihajalo in odhajalo iz pristanišča.

Danes predstavlja zgodovinski spomenik in turistično atrakcijo. Tisti, ki se povzpnejo na vrh stolpa, so nagrajeni z osupljivim razgledom na mesto, okoliško obalo ter Jadransko morje.

V njem je tudi zvon sv. Nazarija, ki je najstarejši delujoči zvon v Sloveniji. Ulit je bil v Benetkah v livarni mojstrov Jakoba in Nikolaja leta 1333.

Trenutni urni mehanizem, ki se nahaja v zvoniku, ni v funkciji, z obnovo le tega bo zvonik eden redkih v Evropi, katerega uro bo poganjal originalni tip mehanizma iz začetka 13. stoletja. Ta tip urnega mehanizma je celo naris sloviti Leonardo da Vinci. Koprski je bil izdelan v začetku 20. stoletja. Sama obnova redkega urnega mehanizma bo omogočila razvoj novega turističnega produkta.

Mestni stolp je trenutno v slabem stanju. Vlaga je močno načela kamnito konstrukcijo, posledično odpadajo ometi s stropa. Električne inštalacije so nadometne in dotrajane, k temu je botrovala tudi vlaga v prostoru. Neprimerne obdelave in materiali niso primerni za enega najpomembnejših arhitekturnih spomenikov mesta. Notranjost stolpa je dotrajana, urni mehanizem velike vrednosti je nujno potreben obnove. Zvon je dotrajan, zarjavel in razglašen, potreben obnove in ponovne uglasitve.

Cilji investicije so sledeči:

  • obnova in oživljanje kulturnega spomenika lokalnega pomena,
  • preprečevanje propadanja kulturne dediščine, celostno ohranjanje kulturne dediščine in javni dostop,
  • zagotoviti varen objekt, ki izpolnjuje pogoje veljavnih predpisov in standardov,
  • prijaznejše in urejeno okolje glede na razpoložljive kulturne in naravne dediščine na območju,
  • dvig ozaveščenosti prebivalcev o pomenu kulturne dediščine,
  • zagotovljeni bodo prostori za izvedbo kreativnih svetlobnih kompozicij in scenarijev, ohranjena bo premična kulturna dediščina – redek tip urni mehanizem in zvon iz konca 13. stoletja.

Povezava na spletno stran sofinancerja: https://www.gov.si/drzavni-organi/ministrstva/ministrstvo-za-kulturo/

Časovna izvedba projekta

Oktober 2023 - April 2024

Vrednost projekta ob prijavi

Vrednost projekta: 464.482,34 EUR
Lastna sredstva MOK: 278.961,60 EUR
Vrednost sofinanciranih sredstev:
  • Ministrstvo za kulturo : 185.520,74 EUR
Skupna vrednost sofinanciranih sredstev: 185.520,74 eur
Skupna vrednost sofinanciranih sredstev MOK: 278.961,60 eur

Pogled na Titov trg, zvonik in Loggio s Pretorske palače