Zapri
05. 04. 2024 V veljavi sklep o plakatiranju v kampanji za evropske volitve Preberi več
Zapri
Preglej vse novice

Evropski teden mobilnosti oživlja parkirišča

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Mestna občina Koper se tudi letos pridružuje Evropskemu tednu mobilnosti, najbolj razširjenji kampanji na področju trajnostne mobilnosti na svetu. Program letošnjega tedna mobilnosti se bo odvijal na izpraznjenih parkiriščih v mestnem jedru, na katerih občina pripravlja pestro dogajanje za šole, stanovalce in širšo javnost. V času od 14. septembra, od 13. ure, do 22. septembra, do 19. ure, bo na parkiriščih na delu Trga Brolo, Garibaldijevi ulici in na Nazorjevem trgu veljala popolna zapora.

Cilj kampanje, ki poteka vsako leto med 16. in 22. septembrom, je spodbuditi evropske lokalne skupnosti, da uvedejo in promovirajo trajnostne prometne ukrepe, hkrati pa povabijo prebivalce k uporabi alternativnih oblik prevoza. Letošnji teden mobilnosti bo potekal tudi na izpraznjenih parkiriščih, na katerih bo Mestna občina Koper pripravila program, s katerim želi opozoriti na dejstvo, da uporaba javnega prostora v urbanih središčih za parkiranje vozil, ki po raziskavah stojijo na mestu skoraj 24 ur na dan, ni smiselna. V Park(irnem) tednu bodo obiskovalci spoznali, kako je parkirišča z umikom prometa iz mestnih jeder možno izkoristiti za vsebine, ki izboljšujejo kakovost zraka in posledično bivanja.

Del parkirišča na Trgu Brolo bo zaživel kot park za javnost, s knjižnico na prostem. Obiskovalci bodo lahko na ležalnikih prebirali knjige, prisluhnili pripovedi pravljic ali preprosto počivali ob brskanju po medomrežju. Spoznali bodo tudi Bibliobus, hkrati pa na delavnicah reciklirali različne materiale in jih obnovili v uporabne izdelke. Tudi parkirišče na Garibaldijevi ulici bo v naslednjem tednu v novi preobleki, in sicer bo tam stalo igrišče, ki bo gostilo otroke iz vrtcev in osnovnih šol. Nazorjev trg bo gostil dvorišče za okoliške stanovalce, ki bodo lahko uporabljali napihljiva igrala, čas si bodo krajšali z družabnimi igrami, pripravljajo pa še piknik Spoznaj soseda.

Osrednji dogodek bo v soboto, 19. septembra, na Pristaniški ulici, Carpacciovem trgu in v Taverni. Prizorišče bo oblikovano na način pešbus postaj – tematskih otokov, kjer se bo predstavilo kar 30 društev in ponudnikov, ki delujejo na področju varovanja okolja, zdravja in trajnostne mobilnosti. Z obiskom stojnic bodo obiskovalci zbirali žige in praktična darila. Zanimiv bo tudi spremljevalni program, ki bo ponudil številne plesne točke in osrednjo gledališko-glasbeno-animacijsko predstavo za otroke Gibi gib kih, življenja je navdih. V sklopu dogodka Zmagujmo z žogo bodo na Carpaccievem trgu socialno ogroženi otroci prejeli žoge, s številnimi električnimi vozili pa se bodo lahko obiskovalci odpravili na testne vožnje. Organizirana bosta tudi ustvarjalnica in kolesarski poligon za otroke.

Za spodbujanje hoje v šolo bo na nekaterih šolah ponovno zaživel Pešbus, ki bo potekal celotno šolsko leto. Z njim se otroci v šolo odpravijo peš, in sicer v organizirani skupini, po stalnem urniku, varnih poteh in v spremstvu starejših. Od 16. do 22. septembra bosta mestni in primestni prevoz v MOK za vse uporabnike brezplačna.

Zaradi izvedbe programa bodo zaprta parkirišča na delu Trga Brolo, Garibaldijevi ulici in na Nazorjevem trgu. V času zapore bo z obstoječo dovolilnico mogoče parkirati na parkiriščih za tržnico izven zapornic, na Ukmarjevem trgu in na parkiriščih ob Kopališkem nabrežju. Koprska občina v tem tednu spodbuja tudi uporabo urejenih parkirišč P + R, in sicer ob Semedeli oziroma ob glavni avtobusni postaji. Ob tem je za dostavo in ostale dostope možno koristiti brezplačno Kurjerco, ki je za poziv dosegljiva na številki 051 488 000.

Program in vse aktivnosti, ki jih bo MOK izpeljala v skladu z navodili in priporočili NIJZ, so podrobno predstavljeni na osrednji spletni strani Evropskega tedna mobilnosti v MOK www.etmkoper.si.