Preglej vse novice

Evropski teden mobilnosti povezal 84 slovenskih občin

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Najbolj razširjena kampanja na področju trajnostne mobilnosti se ponovno vrača v Koper. Prizadevanja za človeku in okolju prijaznejše načine mobilnosti so letos povezala 84 slovenskih občin, ki bodo med 16. in 22. septembrom izvajale številne aktivnosti pod sloganom Živi zdravo. Potuj trajnostno. V luči spodbujanja bolj trajnostnih oblik mobilnosti, bosta v tem času javni mestni in primestni avtobus brezplačna za vse uporabnike.

Na poziv jubilejnega 20. Evropskega tedna mobilnosti se je odzvalo 84 slovenskih občin, med njimi tudi Mestna občina Koper, ki že tradicionalno izvaja številne aktivnosti na temo spodbujanja trajnostne mobilnosti. Letos je aktualno geslo Živi zdravo. Potuj trajnostno. Dobro organiziran promet je srce sodobne družbe, vendar lahko aktivna mobilnost nadomesti potrebo po sproščanju in rekreaciji, obenem pa je poceni in idealna za premagovanje krajših razdalj.

Tudi letos bodo v okviru Park(irnega) tedna parkirišče na Garibaldijevi ulici začasno preobrazili v otroško igrišče, na katerem se bodo lahko vrtčevski otroci in šolarji družili, s kredo soustvarjali novo podobo javne površine ter se udeleževali različnih delavnic. S tem želijo opozoriti na pozitivne učinke umika pločevine iz mestnega jedra, ki prispeva k boljši kakovosti zraka, hkrati pa omogoča, da prostor, namenjen avtomobilom na novo ovrednotimo z vsebinami, ki izboljšujejo kakovost bivanja v mestu.

Posebno pozornost bodo letos namenili tudi starejšim, ki so v prometu udeleženi na različne načine, in sicer s kampanjo Ostanimo mobilni, s katero želijo poudariti pomen ohranjanja sposobnosti za mobilnost v zrelih letih. Fizična priprava skupine starejših na kolesarski izziv bo dodatno potrdila, da z nekaj dobre volje in prizadevnosti za gibanje nikoli ni prepozno. Programu, ki vključuje pohod, kolesarjenje in udeležbo na maratonu, se lahko pridružijo starejši od 60 let. S prepeljano traso na Istrskem kolesarskem maratonu 6. oktobra boste postali ambasadorji gibanja v zrelih letih in prejeli diplomo, majico ter obilico zadovoljstva ob doseženem cilju.

Z zanimivimi vsebinami in praktičnimi delavnicami bodo v torek, 21. septembra 2021, ob 10. uri, k aktivni starosti spodbujali tudi v Centru dnevnih aktivnosti v Kopru.

Mestna občina Koper je sicer že v začetku julija postavila peš kažipoti v obliki talnih označb, ki jih lahko opazite na sprehodu po mestnih ulicah in služijo kot opomnik, da je hoja še vedno najbolj zdrav način mobilnosti. To je hkrati dobrodošla spodbuda, da v vsakdanje opravke vključimo čim več hoje, ki polega tega, da krepi naše telo, pripomore tudi k boljšemu počutju. Tako kot vsako leto bosta v tednu od 16. do 22. septembra mestni in primestni avtobus brezplačna.