Zapri
05. 04. 2024 V veljavi sklep o plakatiranju v kampanji za evropske volitve Preberi več
Zapri
Preglej vse novice

Julija v Koper prihaja Prostofer

Kategorija: Splošno
Datum objave:

S projektom brezplačnih prevozov za starejše – Prostofer bo Mestna občina Koper v juliju okrepila programe socialnega varstva, s katerimi starostnikom že vrsto let omogoča aktivno življenje v domačem, njim poznanem okolju. Prevoze bodo izvajali vozniki prostovoljci, prijave za sodelovanje so še odprte.

Programu spremljanja in družabništva Vitica, ki ga za starostnike na območju koprske občine izvaja Obalni dom upokojencev Koper, se prihodnji mesec pridružuje projekt prostovoljnih prevozov za starejše – Prostofer. Gre za brezplačno storitev, s katero želi občina izboljšati mobilnost starejših občank in občanov, ki ne vozijo oziroma nimajo razvite socialne mreže in zato težje dostopajo do različnih storitev in opravkov, poleg tega imajo nižje mesečne dohodke in so prejemniki denarne socialne pomoči oziroma varstvenega dodatka.

Starejši imajo velike težave s prevozi, zlasti če živijo izven mestnih središč, kjer ni razvite avtobusne mreže. Taksi storitve so za številne prevelik strošek, ki si ga žal ne morejo privoščiti, zato tovrstnih prevozov ne uporabljajo. Nasprotno je Prostofer brezplačna storitev, ki jo lahko naročijo kar prek telefona in jim omogoča lažjo dostopnost do zdravnika, javnih storitev, trgovin in drugih nujnih opravkov.

Storitev prevoza lahko naročijo vsak dan, od ponedeljka do petka med 8. in 18. uro, na brezplačni telefonski številki 080 10 10, vsaj tri dni pred želenim prevozom. V komunikacijskem centru bodo zabeležili podatke klicatelja, datum, uro in lokacijo prevoza ter o tem obvestili prostovoljnega voznika.

Mestna občina Koper bo za potrebe projekta zagotovila dve vozili, poskrbela bo tudi za zavarovanje voznika in sopotnikov. Zavod Zlata Mreža, ki je snovalec Prostoferja, bo poskrbel za obvezno usposabljanje voznikov prostovoljcev. Prostovoljni voznik je lahko vsak, ki ima veljavno vozniško dovoljenje (B-kategorija) in je v svojem prostem času pripravljen pomagati sočloveku. Novi vozniki lahko prijavo za sodelovanje podajo na elektronski naslov zavoda Zlata Mreža info@zlata-mreza.si oziroma pokličejo na številko 069 995 511.

Projekt bosta Mestna občina Koper in zavod Zlata Mreža podrobneje predstavila v drugi polovici meseca junija.