Zapri
05. 04. 2024 V veljavi sklep o plakatiranju v kampanji za evropske volitve Preberi več
Zapri
Preglej vse novice

Koper se bo znova odel v modro

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Tudi letos bomo v Kopru z mednarodno pobudo “Light it up blue” 2. aprila obeležili Svetovni dan zavedanja avtizma.

Mestna občina Koper se bo tudi letos odzvala na pobudo Zveze NVO za avtizem Slovenije in prihodnji ponedeljek, 2. aprila, bo ob večernem prižigu javne razsvetljave z modro svetlobo osvetlila nekatere predele mesta. Tako bodo v soju modre svetlobe osvetljeni koprski Zvonik na Titovem trgu in del nekdanjega mestnega obzidja – Bastion, prav tako pa bodo v modrem zasvetile tudi luči na Ukmarjevem trgu.

Mednarodna pobuda “Light it up blue” oziroma »Zasveti v modrem« tudi v naši državi postaja tradicionalni dogodek, saj se na poziv vsako leto odzove vse več občin. Tako v Ljubljani v modrem že tradicionalno zasveti Ljubljanski grad, v Celju Celjski grad, v Kopru pa Zvonik in Bastion, pomembne stavbe v mestu se v modro svetlobo odenejo tudi v Novi Gorici, Mariboru, Piranu in drugih slovenskih mestih.

Z akcijo se Slovenija enakopravno pridružuje gradnji zavedanja pravic oseb z avtizmom za dostojno življenje in enake možnosti za sobivanje v družbi, kot to počno tudi drugod po svetu, ko se v modro odenejo denimo Empire State Building v New Yorku, Sydneyska opera in mnogi drugi.