Preglej vse novice

Medonosni travniki tudi na koprskih javnih površinah

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Mestna občina Koper je v sodelovanju z Marjetico Koper danes začela urejati naravni travnik na delu Ferrarske ulice, med obema voznima pasovoma od sodišča do Luke Koper. Delavci bodo posejali mešanico medonosnih rastlin, ki bodo vzcvetele spomladi in s katero bo občina ustvarila dragocen življenjski prostor za čmrlje, čebele in metulje.

Namen projekta Mestne občine Koper pojasni že slogan: »Varčujmo s pitno vodo, hranimo čebele.« Avtohtone medonosne travnice so bolje prilagojene na mediteransko podnebje in za svojo rast ne potrebujejo večjih količin pitne vode, hkrati predstavljajo vir medičine in cvetnega prahu za čebele, čmrlje, metulje in druge opraševalce.

Z mešanico trav, ki jih bodo delavci Marjetice posejali med obema voznima pasovoma na Ferrarski ulici, bo ustvarjen dragocen življenjski prostor za te za človeka izredno pomembne žuželke. Približno tretjina svetovnega pridelka hrane namreč zraste na rastlinah, ki so jih oprašile živali, velik delež tega pa s svojim načrtnim zbiranjem peloda prispevajo ravno čebele.

Za varnost čebel in drugih žuželk bo na cvetočem travniku dobro poskrbljeno. Travnik bodo delavci Marjetice kosili šele, ko bodo travnice odcvetele in se bodo čebele nahranile, površin pa ne bodo vzdrževali z uporabo fitofarmacevtskih sredstev, ki žuželke ogrožajo.

Marjetica Koper je danes začela pripravljati zemljo, jutri pa bo medonosne rastline posejala na približno 2.000 kvadratnih metrih površine. Setev v jeseni namreč omogoča, da seme vzklije brez zalivanja, v bolj sušnih poletnih mesecih pa zalivanje ne bo potrebno, saj travniške rastline potrebujejo veliko manj vode in jo bolj učinkovito zadržujejo.

Za ustrezno nego travnika bodo skrbeli delavci Marjetice, ki bodo na podlagi izkušenj, pridobljenih na tem območju, projekt sajena avtohtonih travniških rastlin sčasoma razširili tudi na nekatere druge javne površine v mestu.

Foto: MOK