Preglej vse novice

Mestna občina Koper vzpostavlja občinsko bazo prostovoljcev

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Slovenija je razglasila epidemijo, javno življenje se je za vsaj 14 dni ustavilo. Tudi Mestna občina Koper občanke in občane poziva k samoizolaciji, ob tem pa je sprejela še nekaj ukrepov, s katerimi bo nudila pomoč najbolj ogroženim skupinam prebivalstva. Med drugim vzpostavlja občinsko bazo prostovoljcev, v katero vabi zdrave občanke in občane, ki bi želeli pomagati svojim sokrajanom.

Občanke in občane Mestne občine Koper, zaposlene v javnih zavodih, podjetjih in drugih organizacijah tako vabi, da se prijavijo na seznam prostovoljcev, ki bodo v naslednjih dneh poskrbeli za dostavo hrane na dom ostarelim, dostavo hrane na dom osebam v karanteni/izolaciji, izvajanje prevozov za občane, ki to storitev potrebujejo (lekarna, zdravnik, trgovina), izvajanje varstva na domu za otroke staršev, ki delajo v kritičnih poklicih, dostavljanje materiala različnim institucijam, zbiranje in koordiniranje prostovoljcev, različno pomoč civilni zaščiti in pomoč na telefonskih centralah. Prostovoljci bodo naloge izvajali individualno, nikakor ne v skupinah.

Zainteresirani se lahko prijavijo prek obrazca, ki je dostopen na povezavi https://www.1ka.si/a/260201. Če bo prišlo do potrebe po dodatni pomoči, bo Mestna občina Koper prostovoljce tudi aktivirala. Za dodatne informacije lahko zainteresirani pišejo na prostovoljec@koper.si.

Sicer pa Mestna občina Koper opozarja, da število obolelih za koronavirusom skokovito narašča, zato so ukrepi za zaščito ključnega pomena. Dosledno je treba spoštovati osnovne higienske ukrepe, kot so umivanje rok, razkuževanje, higiena kašlja, primerna razdalja, izogibanje nepotrebnim opravkom in druženju. Če zbolite za okužbo covid-19, najprej pokličite zdravnika in ostanite v samoizolaciji.