Zapri
14. 05. 2024 V veljavi sklep o plakatiranju v treh referendumskih kampanjah Preberi več
Zapri
Preglej vse novice

Ministrica za notranje zadeve se je seznanila z migracijskimi razmerami na območju Rakitovca in Zazida

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Ministrica za notranje zadeve mag. Tatjana Bobnar s sodelavci se je včeraj srečala z županom Mestne občine Koper Alešem Bržanom in predsednikoma krajevnih skupnosti Rakitovec ter Zazid Dušanom Rožacem in Dejanom Švabom. Posebno pozornost so namenili migracijam in stanju varnosti na tem območju.

Ministrica je v uvodu predstavila migracijske razmere, kjer Slovenija deli usodo ostalih držav članic EU, ki se soočajo s povečanimi migracijami od marca letos. Pri tem beležimo visoke številke nezakonitih prehodov meje državljanov iz tretjih držav, ki doslej niso bili del migracijskih tokov. Gre predvsem za državljane Indije, Burundija in Kube, ki so zakonito vstopali v Srbijo, nato pa nezakonito prehajali v EU, tudi Slovenijo. Kot je dejala ministrica, smo Evropsko komisijo in partnerske države v regiji Zahodnega Balkana v zadnjih mesecih večkrat pozvali k uskladitvi vizumskih režimov držav v regiji, zlasti Srbijo, z vizumsko politiko EU. Tako je Srbija prejšnji teden sprejela odločitev o preklicu brezvizumskega režima za Burundi in Tunizijo. Dodala je še, da so najbolj obremenjene zunanje meje EU s Severno Makedonijo in Srbijo, od koder se najbolj intenzivna migracijska pot na Zahodnem Balkanu nadaljuje na Madžarsko, od tam pa v Avstrijo in druge države EU.

Posebno pozornost so v nadaljevanju namenili migracijskim razmeram na območju krajevnih skupnosti Rakitovec in Zazid, kjer v zadnjem obdobju bežijo povečano število nezakonitih prehodov državne meje, kar po besedah predsednikov krajevnih skupnosti pri tamkajšnjem prebivalstvu ustvarja nelagodje. Ministrica je zagotovila, da bo zaradi občutka varnosti tamkajšnjega prebivalstva policija v prihodnje na tem območju zagotovila prisotnost večjega števila policistk in policistov. Poleg tega so se župan in predstavniki krajevnih skupnosti dogovorili, da bosta krajevni skupnosti pripravili predlog lokacij, kjer bi lahko postavili dodatno razsvetljavo. Za stroške izrednih dogodkov, ki so posledica intenzivnejšega in množičnejšega izvajanja varnostnih ukrepov varovanja državne meje, ima namreč država rezervirana sredstva. Kot je zagotovila ministrica, bodo zahtevke za povračilo teh stroškov na ministrstvu ustrezno obravnavali in si prizadevali povrniti nastalo škodo.

Sogovorniku so se še strinjali, da je siceršnje sodelovanje med občino in policijo zelo dobro in teče nemoteno.

Foto: MOK