Preglej vse novice

MOK z današnjim dnem odpira javne površine in sanitarije

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Vlada je na včerajšnji seji preklicala epidemijo nalezljive bolezni Covid-19, ki jo je razglasila 12. marca. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje namreč vsi kazalniki kažejo na umirjanje širjenja virusa v populaciji. Mestna občina Koper tako znova odpira vse javne sanitarije, otroška igrišča in igrala na javnih površinah, v ponedeljek pa še Športno rekreacijski center Bonifika in Center športov na mivki. Občanke in občane ob tem poziva k previdnosti, saj nekateri ukrepi še vedno veljajo.

Včeraj je Vlada RS na svoji 40. dopisni seji sprejela Odlok o preklicu epidemije Covid-19, prav tako je odpravila karanteno ob prehodih zunanje meje in na kontrolnih točkah na notranjih mejah, razen za osebe iz tretjih držav z izjemami. Kljub preklicu epidemije nekateri ukrepi ostajajo v veljavi, med najpomembnejše ukrepe za omejitev širjenja okužbe Nacionalni inštitut za javno zdravje šteje testiranje obolelih, izolacijo bolnih, iskanje kontaktov, odrejanje karantene za visoko rizične tesne kontakte, higieno rok in kašlja ter spoštovanje fizične distance.

MOK odpira tudi ŠRC Bonifika in Center športov na mivki

Po dveh mesecih je tako Mestna občina Koper z današnjim dnem začela odpirati otroška igrišča in igrala na javnih površinah ter javne sanitarije, medtem ko kopališči Koper in Žusterna ostajata zaprti vsaj do začetka kopalne sezone 1. junija (Kopališče Koper) oziroma 15. junija (Kopališče Žusterna). Do takrat bo MOK pridobila navodila in usmeritve Nacionalnega inštituta za javno zdravje in odprtje kopališč prilagodila priporočenim ukrepom.
Vlada bo s ponedeljkom, 18. maja, znova dovolila izvajanje prostočasne športne vzgoje otrok in mladine, izvajanje javno veljavnih programov usposabljanj za strokovno delo v športu in uporabo športnih objektov ter površin za šport v naravi v okviru vzgojno-izobraževalnih zavodov. Mestna občina Koper je zato sprejela odločitev, da bo s prihodnjim tednom znova odprla Športno rekreacijski center Bonifika in Center športov na mivki.

Postopno odpiranje vrtcev in šol

V ponedeljek se po vsej državi znova odpirajo vzgojno-izobraževalni zavodi, ki bodo do nadaljnjega delovali pod zaostrenimi pogoji. Programi vrtcev in šol bodo prilagojeni novim normativom, ki predvidevajo oblikovanje skupin oziroma oddelkov z manjšim številom otrok. Vrtčevske skupine bodo imele največ osem (prva starostna skupina) oziroma 10 otrok (druga starostna skupina), osnovnošolske pa do 15 učencev na oddelek.
V Mestni občini Koper se prihodnji teden v vrtce vrača tretjina od 2.150 vključenih otrok, v osnovne šole pa nekaj več kot 1.600 otrok od prvega do tretjega razreda. S ponedeljkom bodo znova vozili tudi šolski avtobusni prevozi, a pod določenimi varnostnimi pogoji, ki predvidevajo obvezno nošnjo obrazne maske tudi za otroke. Mestna občina Koper je zato zagotovila približno 2.000 zaščitnih mask, ki jih bodo učenke in učenci prejeli ob prihodu v šolo.
Ob tem MOK občanke in občane obvešča, da je kljub preklicu epidemije treba še naprej redno in temeljito umivati roke z milom in vodo ali jih razkuževati, upoštevati pravilno higieno kašlja, uporabljati maske v zaprtih prostorih, z osebami izven skupnega gospodinjstva vzdrževati medsebojno razdaljo najmanj 1,5 metra, ob bolezenskih znakih ostati doma in spoštovati priporočila oziroma navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje.