Zapri
14. 05. 2024 V veljavi sklep o plakatiranju v treh referendumskih kampanjah Preberi več
Zapri
Preglej vse novice

Na Škofijah uredili ambulanto splošne družinske medicine

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Župan Mestne občine Koper Aleš Bržan, predsednik sveta Krajevne skupnosti Škofije Matjaž Čok in zdravnik Peter Bossman so danes slavnostno prerezali trak in vstopili v novo ambulanto splošne družinske medicine na Škofijah. Ambulanta bo od maja dalje delovala enkrat tedensko.

Mestna občina Koper je celovito obnovila prostore pri Stari pekarni na Škofijah in jih namenila ambulanti splošne družinske medicine. Ob današnjem odprtju ambulante se je župan Aleš Bržan najprej zahvalil krajankam in krajanom Škofij, ki so s svojo odločnostjo, vztrajnostjo in nepopustljivostjo zaslužni za to, da so v svojem kraju dobili ambulanto splošne družinske medicine: »Načrti za ureditev ambulante v Škofijah niso od včeraj in že dolgo je bilo jasno, da je nujno izboljšati dostopnost do zdravstvenih storitev skupnosti, ki se razvija in krepi tako hitro kot vaša. Obžalujem, da v preteklosti za vaše potrebe ni bilo dovolj posluha, je pa vaša ambulanta v mojem mandatu postala eden izmed naših prednostnih projektov. Z novo naložbo nam je uspelo ljudi približati zdravstveni infrastrukturi, naslednji naš korak bo približati bolnike zdravnikom. Tudi pri tem izzivu boste lahko računali na pomoč občine. Povsem jasno je, da je za krepitev zdravja posameznika nujno sodelovanje celotne lokalne skupnosti.«

Kot je izpostavil predsednik Krajevne skupnosti Škofije Matjaž Čok, so ambulanto krajanke in krajani dolgo čakali: »Trdno verjamemo, da bomo imeli na Škofijah ambulanto družinske medicine, ki bo kmalu na voljo tudi vse dni v tednu, in sicer kot preventiva ter za spremljanje bolnikov s kroničnimi težavami. Hitra dostopnost do zdravnika v domačem okolju je dandanes sicer bolj kot privilegij že potreba, h kateri moramo s skupnimi močmi stremeti vsi.«

Ambulanta bo prve paciente sprejela predvidoma maja. V prvi fazi bo delovala enkrat tedensko, svoje storitve pa bo v nadaljevanju dopolnjevala in jih prilagajala dejanskim potrebam. Občankam in občanom bo v ambulanti na Škofijah na voljo specialist splošne medicine Peter Bossman, ki je ob odprtju prostorov izrazil upanje, da bi ambulanta na Škofijah že v kratkem zaživela za poln delovni čas. Pred uradnim delovanjem jih sicer čaka še nekaj administrativnih korakov, a bodo kljub temu na Škofijah prisotni ob četrtkih popoldne, saj želijo čim prej navezati stik s krajani in jim ponuditi svoje storitve. Poleg koprske občine je posebno zahvalo namenil tudi Zdravstvenemu domu Koper, ki je za delovanje ambulante na Škofijah odstopil del rednega programa zdravstvenega varstva.

Mestna občina Koper je v okviru celovite obnove, za katero je odštela 150.000 evrov brez davka, preuredila notranjost prostora in ga s predelnimi stenami prilagodila potrebam zdravstvene dejavnosti ter poskrbela za nabavo opreme. Poleg ambulante za zdravnika splošne družinske medicine je v objektu uredila še referenčno ambulanto, sprejemnico, sanitarije za paciente in zdravstveno osebje ter servisne prostore. Ob tem je poskrbela tudi za zunanjost in okolico objekta, kjer je namestila posebne zabojnike za sanitarne odpadke in zarisala dovoz za interventna vozila.