Preglej vse novice

Ob občinskem prazniku podelili priznanja in imenovali častno občanko

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Mestna občina Koper se danes spominja pogumnih Marežganov, ki so se leta 1921 uprli dolgoletnemu zatiranju in zanikanju svojega obstoja ter naposled ponosno zakorakali v novo, boljše življenje. Ob tej priložnosti je župan Aleš Bržan na svečani seji v prireditveno-protokolarni dvorani sv. Frančiška podelil občinska priznanja. Najpomembnejša občinska nagrada je šla letos v roke koprskemu stolnemu župniku dr. Primožu Krečiču, veliko plaketo si je prislužilo Društvo oljkarjev slovenske Istre, občinski svet Mestne občine Koper pa je imenoval tudi častno občanko dr. Lucijo Čok.

Kot je v svojem govoru poudaril župan Bržan, smo Koprčanke in Koprčani v zadnjem obdobju živeli nenavadne čase: »Ni bilo kažipotov iz labirinta epidemije, sami smo si morali utreti novo pot naprej. In uspelo nam je. Ko se je vse postavilo proti nam, smo se mi postavili drug ob drugega. Ko se je zdelo, da ni veliko razlogov za optimizem, smo se oprli na našo istrsko samozavest. Dokazali smo, da se Koper ne predaja, ko je težko, in da je Koper najmočnejši, ko je najtežje. Preizkušnja, ki bi nas lahko zlomila, nas je na koncu okrepila. Združili smo moči in najprej ujeli ter nato še pospešili naš razvojni korak.« Strnil je letošnje najpomembnejše naložbe, s katerimi občina odločno zmanjšuje razkorak med razvitostjo mesta in podeželja.

Med najpomembnejšimi infrastrukturnimi naložbami tega desetletja v slovenski Istri je zagotovo projekt Čisto za Koper in Ankaran, v okviru katerega občina gradi nujno potrebno kanalizacijo na območju Bertokov, Škofij in Hrvatinov, po poletju se začne tudi gradnja kanalizacije na območju Moleta. Občina gradi popolnoma novo Osnovno šolo Oskarja Kovačiča v Škofijah in prizidek k semedelski osnovni šoli Dušana Bordona, po novi Parkirni hiši Belveder se zaključuje še gradnja parkirne hiše P+R Sonce. Na dan mladosti bo občina uradno odprla prenovljen Muzejski park in novo turistično sezono pričakala še z urejenim novim obmorskim parkom v Žusterni. Zaključujejo se gradnja nove mestne avtobusne postaje, nadstrešnice nad koprsko tržnico, žalne ploščadi na mestnem pokopališču Škocjan in zunanje plezalne stene na Bonifiki, pravkar je odprtje dočakala tudi prenovljena cesta med Kastelcem in Socerbom. »Verjetno še nikoli v zgodovini naše skupnosti nismo v tako kratkem obdobju delali in naredili tako veliko. Na objekte, ki smo jih zgradili, smemo biti ponosni, čeprav sem sam prepričan, da bi morali biti najbolj ponosni na to, kako trdno skupnost smo zgradili,« je ob tem še poudaril župan. »Jasno je, da se vsi nismo in se nikoli ne bomo strinjali o vsem. S tem ni nič narobe, ravno nasprotno, različna mnenja nas bogatijo. Nihče si ne želi živeti v enoumju. Pomembno pa je, da smo se znova začeli pogovarjati in poslušati. Koprčanke in Koprčani smo bili od nekdaj med seboj zelo različni in tudi danes prihajamo od vsepovsod z različnimi življenjskimi zgodbami, govorimo različne jezike, živimo v različnih razmerah in tudi naša prepričanja se razlikujejo. Zato je zelo pomembno, da znamo prisluhniti tudi mnenjem, s katerimi ne soglašamo, da iz dialoga ne izključujemo ljudi, katerih razmišljanje je drugačno od naših pričakovanj, da spoštujemo dostojanstvo vsakega človeka tudi takrat, ko konsenza ne uspemo doseči in moramo do rešitve priti s štetjem referendumskih glasov. Ljudje nimamo le svobode govora, imamo pravico biti slišani.«

In slišani ter opaženi so bili tudi posamezniki in društvo, ki so si s svojim delom prislužili letošnje občinske nagrade. Najvišjo občinsko nagrado Priznanje 15. maj je prejel koprski stolni župnik dr. Primož Krečič za neutrudno delo in vztrajnost pri pridobivanju ter umestitvi novih orgel v kulturni prostor Mestne občine Koper in za spoštovanje, negovanje ter bogatenje koprske kulturne, zgodovinske in verske dediščine.

Občinska komisija je prepoznala prizadevanja Društva oljkarjev slovenske Istre za dvig kakovosti oljčnega olja, skrb za razvoj oljkarske panoge v slovenski Istri in prenašanja znanja na mlajše generacije z organizacijo številnih izobraževalnih, družbenih in tekmovalnih aktivnosti, zato je društvo prejemnik priznanja z veliko plaketo.

Mestna občina Koper je dobila tudi novo častno občanko, in sicer prof. dr. Lucijo Čok, ki si je laskavi naziv zaslužila zaradi vzpostavitve temeljev na področju zgodnjega poučevanja in učenja jezikov, sooblikovanje osnove visokega šolstva tako na Primorskem kot v Sloveniji, aktivno sodelovanje pri vzpostavljanju in nadaljnjem razvoju kakovostnega in inovativnega univerzitetnega prostora slovenske Istre ter začetek zdravega povezovanja univerze z gospodarstvom.

Zbrane je v protokolarno prireditveni dvorani sv. Frančiška nagovoril tudi koprski podžupan italijanske narodnosti Mario Steffé in poudaril, da so nas spremembe, ki smo jih živeli zadnji dve leti, kot skupnost še bolj povezale in nas naučile ceniti vrednote participacije, medsebojnega sodelovanja in solidarnosti. V zadnjem mandatu smo tako lahko med pripadniki in predstavniki italijanske narodne skupnosti spremljali živahno in konstruktivno politično razpravo, ki jo je zaznamoval tudi nenehen dialog z institucijami italijanske skupnosti. Kot enega pomembnejših projektov je izpostavil načrtovano obnovo in ureditev prostorov osnovne šole in gimnazije z italijanskim učnim jezikom v Kopru, pohvalil pa je tudi prizadevanja za čim prejšnjo prevetritev in posodobitev odloka o dvojezičnosti: »Ta projekt je za nas prioriteta, če želimo izboljšati uporabo italijanskega jezika na narodnostno mešanem območju.«

Praznovanje v Kopru se je sicer začelo že sredi tedna, in sicer s tradicionalno prireditvijo Koper praznuje z otroki na trgu, s katero je občina najmlajšim občanom pripravila prav posebno doživetje. 800 otrok je ob ogledu gledališke predstave Mehurčki v režiji Jake Ivanca in v družbi voditelja ter animatorja Tomaža Klepača proslavljalo občinski praznik. V soboto, 14. maja, je sledila krajša slovesnost pri spomeniku v Marezigah, kraju, kjer so leta 1921 padle prve žrtve v naših krajih, ko so se ljudje uprli fašističnemu nasilju. Vence so v počastitev spomina na uporne domačine, ki niso podlegli nasilju in zatiranju, so v imenu Mestne občine Koper položili podžupanja Jasna Softić ter člana občinskega sveta Peter Bolčič in Mirjam Lemut.

Dogajanje v mestu je danes po dveh letih znova popestrila prireditev Koper na dlani, v okviru katere so se vzdolž Pristaniške ulice in na okoliških lokacijah med 10. in 15. uro predstavljale koprske krajevne skupnosti in turistična društva.

Foto: FPA Tomaž Primožič