Preglej vse novice

Občanke in občani izglasovali 30 projektov participativnega proračuna

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Mestna občina Koper nadaljuje izvajanje neposredne demokracije v obliki participativnega razporejanja proračunskega denarja. Občanke in občani so tako letos že četrtič odločali o porabi proračunskih sredstev in podali 152 projektnih predlogov. Med 101 projektom, ki so izpolnjevali pogoje in bili uvrščeni na glasovanje, so jih občani izglasovali 30 v skupni vrednosti 920.864 evrov.

Občanke in občani so med 17. in 28. junijem glasovali prek spletnega mesta Predlagam – odločam/Propongo – decido, osebno na sedežih krajevnih skupnosti, na sedežu Mestne občine Koper ter na mobilnih glasovalnih enotah. Letos so občani lahko glasovali za projekte na celotnem območju Mestne občine Koper. Približno 3.000 občank in občanov je oddalo skupno 7.824 glasov.

Med izglasovane projekte za vsako izmed šestih območij so glasujoči uvrstili projekte po vrsti glede na število prejetih glasov, dokler skupna vrednost projektov ni zapolnila ali presegla predvidenega zneska 160.000 evrov za posamezno območje. Preferenčno se je na posameznem območju izbralo po en projekt na posamezno krajevno skupnost. V primeru, da je zadnji izbrani projekt presegel finančni okvir, se je na seznam vključilo naslednjega po številu glasov, ki je še ustrezal finančnemu okviru.

Izbrani projekti so zelo raznoliki, od ureditve Bastiona za izvajanje kulturnih in drugih prireditev in ureditve zimsko-letnega zunanjega prostora za različne aktivnosti (Amfiteater Bonifika) do parka sprostitve na Vanganelski v Šalari in športnega poligona oz. pumptracka v Dekanih. Največ glasov izmed vseh predlogov je dobil projekt Javna cesta Prelne na območju Krajevne skupnosti Šmarje.

Mestna občina Koper je k projektu participativnega proračuna tudi letos pristopila z željo občanke in občane čim bolj vključiti v proces odločanja o razporejanju proračunskega dela denarja, s tem pa izboljšati učinkovitost porabe skupnih sredstev in kakovost življenja v občini.

Izglasovane projekte si lahko ogledate na spletni strani https://predlagamodlocam.koper.si/projects in tekom naslednjih dveh let spremljate njihovo izvedbo.

Foto: posnetek zaslona