Preglej vse novice

Občinski svet podprl ustanovitev istrskega svetovalnega centra za otroke

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Koprski občinski svetniki so na včerajšnji seji v drugi obravnavi soglasno potrdili odlok o ustanovitvi Svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše Istre. V kratkem ga bodo obravnavali tudi na seji izolskega občinskega sveta v Izoli. Center bo začel delovati prvega septembra, v tem času bodo izpeljali vse potrebne postopke za vpis javnega zavoda v register ter pripravili kadrovski in finančni načrt.

Svetovalni center za otroke, mladostnike in starše Koper, ki ga je pred leti ustanovila koprska občina, je vse od leta 2008 deloval pod okriljem Osnovne šole Koper. S prvim septembrom bo v obliki samostojnega zavoda izvajal različne naloge s področja skrbi za duševno stanje otrok in mladostnikov, od zgodnjega odkrivanja težav v razvoju otrok, nudenja pomoči pri učnih, čustvenih in vedenjskih težavah, do podpore staršem pri vzgoji. Center bo še naprej deloval na obstoječi lokaciji v Mirenski ulici 2a v središču mesta Koper, bosta pa tako koprska kot izolska občina zavodu zagotovili še dodatne prostore za delovanje.

Koprski svetniki so včeraj potrdili tudi predlagano spremembo odloka o ustanovitvi javnega vzgojno-izobraževalnega zavoda Osnovna šola Koper, ki opredeljuje prenos dejavnosti svetovalnega centra na novoustanovljeni zavod.

S potrditvijo dokumenta identifikacije investicijskega projekta so svetniki soglasno pritrdili načrtom občine za preureditev prostorov kletne etaže Osnovne šole Koper. V okviru dobrih 460 tisoč evrov vredne naložbe bo občina v kleti objekta uredila pet večjih in pet manjših učilnic, uredila ločen dostop ter obnovila obstoječe sanitarije, s tem pa zagotovila nadomestne prostore za učence od 6. do 9. razreda osnovne šole z italijanskim učnim jezikom. V času prenove objekta Collegio dei Nobili, v katerem poleg osnovne šole deluje še gimnazija z italijanskim učnim jezikom, se bodo na začasno lokacijo – v Dijaški dom Koper, selili tudi tamkajšnji dijaki.

Občinski svet je včeraj obravnaval in potrdil tudi poročilo o delu in ugotovitvah Nadzornega odbora Mestne občine Koper v letu 2021, poročilo o delu in realizaciji finančnega načrta JZ Gasilska brigada Koper v letu 2021 ter program dela tega zavoda za leto 2022.

Poleg tega je soglasno potrdil Boruta Škabarja za novega člana nadzornega sveta Luke Koper, predstavnika lokalne skupnosti. Škabar ima večletne poslovne izkušnje kot direktor in solastnik mednarodnega pomorskega prevoznega podjetja Bluemarine ter drugih podjetij. Med drugim je bil svetovalec mednarodnega logističnega podjetja Pacorini Metals iz Trsta. Je častni konzul Turčije v Sloveniji in član Združenja Manager.