Zapri
05. 04. 2024 V veljavi sklep o plakatiranju v kampanji za evropske volitve Preberi več
Zapri
Preglej vse novice

Obmorski urbani park pri Žusterni v večji meri nared že poleti

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Območje med ustjem Badaševice in Žusterno, ki ga Mestna občina Koper preureja v urbani obmorski park, že dobiva končno podobo. Večji del ureditve, vključno s skalometom in dostopi do morja, bo sklenjen do poletja, končno zunanjo ureditev pa bo na podlagi ugotovitev geomehanskega poročila občina zamaknila v jesen.

V okviru geomehanskega nadzora so inženirji namreč ugotovili, da konsolidacija tal pod nasipi in posedanje nasipa še vedno poteka ter pred izvedbo končne ureditve predlagali še predvidoma 120 dni posedanja, kar bi zaključna dela na obmorskem parku preneslo prav v sredino letošnje poletne turistične sezone.

Ker sta turistična in gostinska dejavnost v občini zaradi omejitvenih ukrepov za zajezitev epidemije bolezni Covid-19 že zdaj v zelo težkem položaju, si občina njihove dejavnosti ne želi dodatno oteževati z odprtim gradbiščem na eni izmed najprivlačnejših lokacij v Kopru, zato bo večji del naložbe izpeljala do poletja, zaključna dela pa preložila na jesen. Na ta način bo poskrbela za dodatno stabilizacijo terena in se izognila možnosti kasnejših nepredvidenih posedanj.

Do poletja bo v celoti uredila skalomet, postavila velike betonske plošče (prefabrikate) in na dveh mestih uredila prodnat dostop do morja. Poleg tega bo uredila tudi kolesarsko stezo in jo zaradi varnosti speljala čez parkirišče, medtem ko bo pešpot vzpostavila tik ob parku. Ob tem bo v neposredni bližini zagotovila tudi pogoje za postavitev začasnih sanitarij ter gostinskega objekta.

Zaključna dela, ki bodo obsegala zasaditev dreves, ureditev parkovne poti, namestitev urbane opreme ter umestitev tribun ob morju, bo preložila na jesen.