Preglej vse novice

Od srede v Kopru na voljo izposoja e-skirojev

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Mikromobilnost ima vse pomembnejšo vlogo pri doseganju ciljev trajnostnega prometa v mestih, saj je ena izmed rešitev za nenehne izzive mest, kot so zmanjšanje prometnih zastojev ter onesnaženosti zraka in hrupa. Od srede, 28. junija, bo tako tudi v Kopru dostopna storitev izposoje električnih skirojev podjetja Bolt. Na skupno 18 parkirnih prostorih po vsem mestu bodo od sredine julija na voljo tudi električni skiroji ponudnika Kvik.

Mestna občina Koper želi mestno središče dolgoročno razbremeniti motornih vozil, javne površine pa vrniti občankam in občanom ter obiskovalcem. K temu bo, poleg sprememb v prometnem režimu, pripomogla tudi nova storitev.

»Razbremeniti mestna središča avtomobilskega prometa sodi med večje izzive današnjega časa. Na Mestni občini Koper želimo mestno središče razbremeniti motornih vozil ter vrniti javne površine občankam in občanom ter obiskovalcem. Trajnostne oblike mobilnosti, kakršna je možnost izposoje električnih skirojev, bodo zagotovo pripomogle k doseganju cilja, da naredimo Koper prijaznejši, a obenem dostopnejši,« je poudaril župan Mestne občine Koper Aleš Bržan.

Direktor za mikromobilnost za Slovenijo in Hrvaško pri podjetju Bolt Ivan Begović je povedal, da je njihovo poslanstvo pomagati graditi mesta za ljudi z zagotavljanjem cenovno dostopnejših in okolju prijaznejših alternativ za skupno mobilnost za vsa potovanja po mestu: »O tem priča podatek, da smo v Ljubljani zabeležili 200.000 prevoženih kilometrov, in verjamemo, da bo Koper vsaj enako uspešen. Prepričani smo, da lahko Boltovi električni skiroji pripomorejo k zmanjšanju prometnih zastojev v Kopru v poletni sezoni ter domačinom in obiskovalcem mesta nudijo odlično prevozno sredstvo po mestu za obisk vseh lepot, ki jih ponuja Koper.«

Za zagotavljanje reda in spoštovanja pravil za varnost v prometu bo omejitev hitrosti vožnje Boltovih električnih skirojev omejena na 20 kilometrov na uro, parkirati jih bo mogoče le na označenih parkirnih lokacijah, vožnja pa ne bo mogoča v nekaterih najbolj občutljivih ulicah starega mestnega jedra oziroma bo hitrost omejena na pet kilometrov na uro, prav tako skiroji ne bodo vozili skozi mestne parke.

Varnost je Boltova prednostna naloga, zato morajo vozniki pred uporabo in med vožnjo upoštevati splošna varnostna pravila, kot so nošenje čelade, spoštovanje prometnih pravil, uporaba kolesarskih stez in izogibanje vožnji po pločnikih, dajanje prednosti pešcem. Prav tako naj bodo uporabniki pozorni na promet okoli sebe in naj električnih skirojev nikoli ne vozijo pod vplivom alkohola. Električne skiroje naj uporabniki prav tako parkirajo le na za to predvidenih mestih, ki jih najdejo v aplikaciji, sicer bodo tvegali kazen.

Boltova storitev izposoje električnih skirojev je sicer na voljo že v 260 evropskih mestih v 25 državah, kjer so prisotni z več kot 260.000 skiroji in električnimi kolesi.

Po 15. juliju pa bodo v Kopru na voljo za izposojo tudi električni skiroji ponudnika Kvik. Uporabniki bodo lahko izbirali med dvema modeloma, dvo- in trikolesnim skirojem, skupno bo na voljo 100 skirojev Kvik.

Foto: Bolt