Zapri
05. 04. 2024 V veljavi sklep o plakatiranju v kampanji za evropske volitve Preberi več
Zapri
Preglej vse novice

Osnovna šola Marezige bo dobila prizidek

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Mestna občina Koper bo septembra začela graditi prizidek k Osnovni šoli Ivana Babiča – Jagra v Marezigah. Šoli bo tako z dozidavo zagotovila prepotrebne dodatne učne prostore (učilnice in kabinete), sanitarije, knjižnico in multimedijo ter večjo jedilnico.

Učenke in učence ter učiteljice in učitelji Osnovne šole Ivana Babiča – Jagra v Marezigah bodo lahko nove prostore uporabljali še pred začetkom novega šolskega leta. Mestna občina Koper bo v kratkem sklenila pogodbo z izbranim izvajalcem del, družbo VG5, d. o. o. Ljubljana. Gradbena dela se bodo začela septembra in bodo trajala do predvidoma marca prihodnje leto, nato sledi vgradnja opreme. Naložba bo namenu predana predvidoma avgusta. 

V Marezigah se zaradi vztrajnega večanja števila učencev v tamkajšnji osnovni šoli že nekaj let spopadajo s prostorsko stisko. Pred desetimi leti je šolo obiskovalo 127 učencev, ki so bili razporejeni v devet oddelkov, v letošnjem šolskem letu se je število praktično podvojilo, saj šolo obiskuje 251 učencev, in sicer v 13 oddelkih. Učilnice so za tako število otrok danes pretesne, saj so bile predvidene za oddelke z največ 20 učenci, zaradi potreb po dodatnih prostorih so v zadnjih letih nekaj učiteljskih kabinetov zato že preuredili v dodatne učilnice. Šola poleg matičnih učilnic nujno potrebuje tudi novo knjižnico, računalniško učilnico, učilnico za gospodinjski in likovni pouk ter sanitarije, ki jih bo občina zagotovila z gradnjo prizidka.

Občina bo na severovzhodni strani objekta zgradila dvonadstropni prizidek k obstoječemu šolskemu objektu v velikosti 906 kvadratnih metrov in tako pridobila dodatne prostore. In sicer pet učilnic, knjižnico, multimedijsko učilnico, sanitarije, tri kabinete, pisarno in dozidavo k obstoječi jedilnici. Z gradnjo prizidka bo šola postala prijazna invalidom, saj naložba predvideva tudi ureditev dostopne rampe do prizidka in povezovalni hodnik, ki bo omogočil prehajanje iz novogradnje do večnamenskega prostora v obstoječi šoli. Učilnice v pritličju prizidka bodo namenjene prvošolcem, zato bodo vse imele izhod na teraso. V okviru naložbe bodo preuredili del prostorov v pritličju starega objekta šole, v katerih bodo uredili garderobe.

Vrednost naložbe je 1.232.660 evrov, dodatnih 98 tisoč pa bo občina namenila za opremo.