Zapri
22. 05. 2024 Javno naznanilo o drugi javni razgrnitvi dopolnjenega osnutka Občinskega prostorskega načrta Mestne občine Koper Preberi več
Zapri
Preglej vse novice

Palmov vrtač: ukrepanje je nujno zaradi zajezitve napada

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Že posekane poškodovane palme na zasebnih parcelah občanov obeh občin bo Marjetica Koper brezplačno prevzela in ustrezno odložila. Občanom, ki nimajo možnosti pripraviti poškodovanih rastlin za prevzem (to pomeni podrtje palme), bomo ponudili tudi storitev odstranitve, po simbolični ceni 30 evrov za palme višine do 2,5 metra in 70 evrov za palme višine nad 2,5 metra (v teh primerih je potrebno uporabiti tovorno vozilo z dvižno košaro).

Marjetica Koper bo odstranitev poškodovanih palm zagotovila med 5. in 16. februarjem 2018. Občani Mestne občine Koper in Občine Ankaran lahko že od danes, 19. januarja 2018 rezervirajo termin odvoza oz. odstranitve poškodovane palme, in sicer preko telefona, na telefonski številko 05 66 33 700 (centrala Marjetice Koper) oz. na naslovu elektronske pošte info@marjeticakoper.si.

Palmov vrtač

Pred leti je naše palme ogrožal palmov rilčkar (Rhynchophorus ferrugineus), ki se je precej uspešno zatrl in ne spada več med karantenske škodljivce. Na žalost pa se je pojavil nov škodljivec, in sicer palmov vrtač (Paysandisia archon).

Palmov vrtač je metulj, ki izvira iz južne poloble, in sicer iz Argentine. Razširjen je po vsej Ameriki, kjer pa ni obravnavan kot nevaren škodljivec, saj ima v naravnem okolju dovolj naravnih sovražnikov, ki ne dovolijo da bi se populacija škodljivca toliko povečala, da bi ogrozila obstoj palm. Pri nas je to drugače. Škodljivec se je na naše območje naselil najverjetneje z uvozom sadik palm. V Evropi se je palmov vrtač prvič razširil v španski Barceloni. V Sloveniji so škodljivca prvič opazili v Izoli jeseni 2008 in potem še spomladi 2009. Takrat so vse sumljive palme požagali in zažgali. Kljub temu, da je bil ukrep sprva uspešen, se je škodljivec vseeno razširil in nam danes povzroča precej preglavic. Naše podnebje mu namreč ustreza, saj v zadnjih nekaj letih ni bilo daljših hladnih obdobij, ki bi populacijo vrtača zmanjšale.