Preglej vse novice

Pester nabor aktivnosti za spodbujanje trajnostne mobilnosti

Kategorija: Splošno
Datum objave:

V septembru se v Mestni občini Koper obeta pester nabor aktivnosti za spodbujanje trajnostne mobilnosti.

Evropski teden mobilnosti je najbolj razširjena kampanja na področju trajnostne mobilnosti na svetu. Vsako leto poteka med 16. in 22. septembrom. Cilj kampanje je predvsem konkretno vzpodbuditi evropske lokalne skupnosti k uvajanju in promociji trajnostnih prometnih ukrepov ter povabilo prebivalcem k uporabi alternativnih oblik prevoza.

Ker je pobudo potrebno razumeti tudi v širšem kontekstu uvajanja ukrepov in ozaveščanja, ki trajno prispevajo k uporabi javnega prevoza, kolesa, hoje ali druge trajnostne oblike prevoza čez celo leto, Mestna občina Koper v septembru pripravlja pester nabor aktivnosti za spodbujanje trajnostne mobilnosti. Letošnja osrednja tema je multimodalnost.

Že od začetka meseca se bo na nekaterih šolah začel izvajati Pešbus, s katerim se bodo otroci v šolo odpravil peš, v organizirani skupini, po stalnem urniku, varnih poteh in v spremstvu starejših. Pričele se bodo kampanje za spodbujanje alternativnih oblik gibanja po Kopru.

Spodbujanje prevoza na delo s kolesom, kjer bodo udeleženci z vključitvijo v projekt Social Biking Challenge, s pomočjo spletne aplikacije Bike prints, izmerili število nabranih kilometrov. Najbolj vztrajne čakajo lepe nagrade, glavna med njimi je kolo.

Med hojo v mesto peš boste v Kopru lahko našli odgovore na okoljska vprašanja, ki vam jih bodo živali zaupale na Semedelski cesti in drugih poteh iz P+R parkirišč proti centru mesta, posredovanje odgovorov preko spleta in z malo sreče pa boste postali ponosni lastnik novih kakovostnih superg za hojo in tek.

V kampanji za spodbujanje uporabe javnega avtobusnega prevoza pa si lahko prislužite letno vozovnico za koprski mestni in primestni promet. Prevoz z avtobusom je namreč ob uporabi aplikacije MOK Bus lahko tudi zelo preprosta in priročna izbira za prevoz v mesto, tudi v hladnih in deževnih dneh.

Med 15. in 23. septembrom se obeta še Park(irni) dan, ki opozarja, da uporaba dragocenega javnega prostora za parkiranje ni več tako samoumevna kot včasih. Del parkirišč pri Zelenem parku v Kopru bo spremenjenih v park, ki bo gostil zanimive vsebine, v njem pa se boste lahko preprosto usedli, spočili utrujene noge ali se pogovorili s prijatelji.

Pester nabor aktivnosti pripravljajo tudi lokalna društva, ki delujejo v Mestni občini Koper na področju varovanja okolja. Pohode, dneve odprtih vrat, predstavitve na stojnicah. Na atletskem stadionu bomo spremljali 26. maraton od 42, ki jih bo v zaporednih dneh dobrodelno za Male viteze pretekel Bogomir Dolenc, pridružite pa se lahko tudi na delavnici za spodbujanje gibanja starejših »Ostanimo mobilni«, ki bo 19. septembra v Centru dnevnih aktivnosti.

Zvrhan koš aktivnosti in vsebin kar vabi, da se jim pridružite. Vse ažurne informacije in podrobnosti o dogodkih najdete na www.etmkoper.si, pozorni pa bodite tudi na poštni nabiralnik, v katerem boste prejeli brošuro z naborom ugodnosti v lokalnih trgovinah in ponudnikih storitev v centru mesta.

Dogodek organizira Mestna občina Koper, sofinancira pa ga MOP v okviru sredstev Sklada za podnebne spremembe.