Preglej vse novice

Požar na Krasu zmanjšal kakovost zraka na območju koprske občine

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Zaradi obsežnega požara na bližnjem Krasu je prišlo do povečane onesnaženosti zraka na območju Mestne občine Koper, Občine Postojna in Mestne občine Nova Gorica. Ob požaru namreč nastajajo različne škodljive snovi, ki smo jim izpostavljeni z vdihavanjem, zaradi česar obstaja nevarnost poslabšanja zdravstvenega stanja prebivalstva na območju visokih koncentracij delcev v zraku.

Prebivalci Mestne občine Koper so se zjutraj zbudili v gostem dimu, ki je posledica obsežnih gozdnih požarov na območju Krasa. Zaradi zmanjšane kakovosti zraka Nacionalni inštitut za javno zdravje priporoča izogibanje pretirani fizični aktivnosti, ljudem z zdravstvenimi težavami pa svetuje zadrževanje v zaprtih klimatiziranih prostorih. Ob požaru nastanejo različne škodljive snovi, odvisno od materialov, ki jih je zajel ogenj, temperature in drugih pogojev pri gorenju. Plinom in delcem, ki nastajajo pri požaru, smo neposredno izpostavljeni z vdihavanjem, pa tudi prek hrane in vode. Z vdihavanjem ali zaužitjem te snovi vstopijo v naš organizem in lahko škodljivo vplivajo na naše zdravje. Posledice za zdravje so lahko takojšnje ali zakasnele. Močno so odvisne od vrste onesnaževala, količin, vnesenih v telo, časa in stopnje izpostavljenosti, načina vnosa ter dovzetnosti posameznika.

Vdihavanje visokih koncentracij delcev in drugih onesnaževal lahko povzroča takojšnje draženje dihalnih poti, prizadene pa lahko tudi druge organske sisteme. Telo se v takšnih primerih odzove z vnetjem sluznic, ki ima za posledico solzenje oči in izcedek iz nosu, kašljanje in oteženo dihanje. Težave bolnikov z obstoječimi akutnimi in kroničnimi boleznimi dihal se lahko povečajo, stanje se lahko poslabša tudi pri bolnikih z boleznimi srca in ožilja, med drugim je večja možnost za nastanek srčne kapi.

Še posebej so ogroženi dojenčki in otroci, nosečnice, starejši ljudje, ljudje z boleznimi srca in ožilja, ljudje z boleznimi dihal, kot so astma, KOPB in druga kronična pljučna obolenja, ter sladkorni bolniki. Onesnaženemu zraku se lahko izognemo le z umikom v manj onesnaženo okolje. Nekaj časa lahko to zagotavljamo z zadrževanjem v zaprtih prostorih, v primeru poslabšanja zdravstvenega stanja pa je nujno posvetovanje z osebnim zdravnikom, sicer pa priporočamo splošno upoštevanje priporočil Uprave RS za zaščito in reševanje. Nacionalni inštitut za javno zdravje je zato pripravil napotke za ravnanje ob požaru, ki so dostopni na spletni povezavi. Na spletni strani Koper zdravo mesto lahko spremljate vse ključne vremenske podatke.

Foto: MOK