Zapri
05. 04. 2024 V veljavi sklep o plakatiranju v kampanji za evropske volitve Preberi več
Zapri
Preglej vse novice

Prepoved zbiranja na javnih krajih še vedno v veljavi

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Vlada RS je na včerajšnji dopisni seji podaljšala veljavnost ukrepov v odloku o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih krajih. Župani občin slovenske Istre, PU Koper in Zdravstveni inšpektorat zato prebivalke in prebivalce ter obiskovalke in obiskovalce opozarjajo, da zadrževanje na plažah in drugih javnih površinah še vedno ni dovoljeno, razen v primeru izvajanja športno-rekreativne dejavnosti individualnega značaja oziroma takšne športno-rekreativne dejavnosti, pri kateri ob običajnem izvajanju ni mogoč stik z drugimi posamezniki.

Župani in predstavniki občin Piran, Izola, Ankaran in Mestne občine Koper so se danes sestali s predstavniki Policijske uprave Koper, Zdravstvenega inšpektorata RS, Območna enota Koper in Regijskega štaba civilne zaščite za Obalo. Na posvetu so se seznanili s problemom zadrževanja oseb zlasti na plažah in se dogovorili, da bodo občinski redarji v prihajajočem vikendu na terenu skrbeli za opozarjanje in nadzor o doslednem izvajanju državnega odloka.

Čeprav je Vlada RS v preteklih dneh in tednih zrahljala kar nekaj ukrepov ob pandemiji, med drugim so znova odprte terase gostinskih lokalov, trgovine in nekateri rekreativni objekti, še vedno veljajo splošni varnostni ukrepi, kot so razkuževanje rok, nošenje zaščite v zaprtih javnih prostorih in vzdrževanje varnostne razdalje med ljudmi. Prav tako se prebivalke in prebivalci ne smejo zadrževati na javnih površinah, med katere sodijo tudi plaže. Sta pa dovoljena kopanje v morju in zadrževanje na plaži za nujno potreben čas izvajanja športno-rekreativne dejavnosti (slačenje, preoblačenje in sušenje), a je treba pri tem upoštevati varnostno razdaljo. Na plažah sta torej še vedno prepovedana druženje in prehranjevanje (pikniki).

Župani ob prihajajočem koncu tedna, ko zlasti na plažah pričakujejo porast obiskovalk in obiskovalcev ter sprehajalk in sprehajalcev, občanke in občane še naprej prosijo za strpnost, vse skupaj pa za odgovorno ravnanje in dosledno upoštevanje veljavnih ukrepov.