Preglej vse novice

S plačilom parkirnine do brezplačne vožnje z avtobusom

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Od 1. februarja bo parkiranje v Parkirni hiši P+R Sonce plačljivo. Za dnevno parkiranje bo treba odšteti evro na uro oziroma šest evrov za celodnevno parkiranje, uporabnice in uporabniki pa bodo s plačilom parkirnine dobili pravico do brezplačne vožnje z javnim potniškim prometom v tem dnevu. Na voljo so tudi mesečni abonmaji, ki bodo omogočali neomejeno uporabo javnega mestnega prometa in bodo znašali od 10 evrov za nočno parkiranje do 30 evrov za splošni abonma. Parkirno hišo Sonce je občina ob tem vključila tudi v območje brezplačnih voženj na klic s Kurjercami.

Cena parkiranja med 6. in 22. uro bo znašala en evro na uro, za dnevno parkiranje nad šest ur pa šest evrov. Za parkiranje ponoči, točneje med 22. in 6. uro, bo treba odšteti po en evro na noč.

Na vhodu v parkirno hišo bo vsak uporabnik pridobil parkirni listek s QR-kodo, ki bo omogočal brezplačno vožnjo z javnim potniškim prometom na relaciji do mestnega jedra na dan pridobitve parkirnega listka.

Obenem občina uvaja mesečne abonmaje, ki bodo na voljo fizičnim osebam in bodo vezani na registrsko oznako vozila. Splošni abonma, ki omogoča parkiranje ob delavnikih med 6. in 22. uro, bo na voljo za 30 evrov. Abonma za nočno parkiranje, ki omogoča parkiranje med 16. in 8. uro ter ob sobotah, nedeljah in praznikih cel dan, bo na voljo za 10 evrov.

Abonmaja sicer ne zagotavljata prostega parkirnega mesta, za eno vozilo pa je mogoče pridobiti le eno vrsto abonmaja.

V nadaljevanju bo občina v parkirni hiši zagotovila tudi do 80 parkirnih mest, ki bodo na voljo izključno prebivalkam in prebivalcem starega mestnega jedra.

Z nakupom abonmajev bodo uporabnice in uporabniki pridobili tudi pravico do neomejene uporabe javnega mestnega prometa med PH Sonce in mestnim jedrom. Ob sklenitvi abonmaja bo treba odšteti še pet evrov za nakup abonentske kartice.

Parkirne abonmaje bo mogoče kupiti že od ponedeljka, 30. januarja dalje, in sicer ob delavnikih med 7. in 15. uro v pisarni Marjetice Koper pri vhodu v PH Sonce.

Mestna občina Koper je novo Parkirno hišo P+R Sonce s kapaciteto za 464 vozil odprla sredi novembra. Pri tem je 24 parkirnih mest, namenjenih invalidom, deset staršem z otroki, 48 pa električnim avtomobilom.

S 5,8 milijona evrov vredno naložbo je občina občutno izboljšala prometno logistiko v Kopru, saj parkirna hiša, ki deluje po sistemu P + R, omogoča, da se uporabnik do pomembnejših točk na obrobju mesta pripelje z osebnim vozilom, pot v mesto pa nadaljuje z javnim prevozom.

V sodelovanju s koncesionarjem Arrivo, d. o. o., ki izvaja javni mestni potniški promet, smo linije avtobusnega mestnega prometa prilagodili tako, da avtobusi omogočajo pogost prevoz dnevnih uporabnikov parkirne hiše, ki se v mesto vozijo na delo ali po drugih opravkih. Poleg tega je posodobila obstoječo infrastrukturo in v neposredni bližini parkirne hiše vzpostaviladve novi avtobusni postajališči. Občina je hkrati razširila območje brezplačnih voženj na klic s Kurjercami, manjšimi električnimi vozili, ki so prej vozila le po mestnem jedru.

PH Sonce spodbuja tudi trajnostno mobilnost. Občina jo bo namreč v okviru projekta SOPOREM v sodelovanju z Luko Koper in norveškim podjetjem Greenstat pokrila s sončno elektrarno.