Preglej vse novice

S ponedeljkom v veljavi poletni parkirni režim

Kategorija: Splošno
Datum objave:

V ponedeljek, 8. maja, bo v Mestni občini Koper začel veljati poletni parkirni režim, ki prinaša nekaj novosti, tako v cenah kot urnikih. Kljub nekaterim neizogibnim podražitvam bo kratkotrajne opravke v mestu še vedno mogoče opraviti brezplačno, nespremenjena pa ostaja tudi cena splošnega abonmaja.

Na več parkiriščih v Mestni občini Koper bodo z naslednjim tednom stopile v veljavo nove cene parkiranja. Dva evra na uro bo treba po novem odšteti v Žusterni, na Severni obvoznici 3 inb 4, na Trgu Brolo in Vergerijevem trgu.

Ker želi občina sčasoma umakniti promet z Ukmarjevega trga, bo že to poletje zmanjšala kapaciteto parkirišča za približno tretjino. Ceno parkiranja bo dvignila na 2,5 evra na uro, parkiranje pa bo plačljivo 24 ur na dan.

Prva ura parkiranja za zapornicami na tržnici ostaja brezplačna, za vsako nadaljnjo pa bo treba odšteti 1,5 evra. Tudi v Parkirni hiši Belveder ostaja prva ura brezplačna, medtem ko se ukinja druga brezplačna ura med vikendi. Vsaka naslednja ura parkiranja bo po novem stala 1,5 evra.

Na parkiriščih Za banko in Zeleni park bo za prvo uro parkiranja treba odšteti en evro, za vsako naslednjo pa dva evra. Na parkiriščih Mandrač, Piranska cesta, Ob stadionu in Ob atletskem stadionu ter na parkirišču izven zapornic in na makadamskem parkirišču za tržnico bo prvo uro možno pakirati za 0,50 evra, vsaka naslednja pa bo stala 1,5 evra.

Tudi na parkiriščih ob Rotundi in za Barko bo prva ura stala 0,50 evra, medtem ko bo za vsako naslednjo treba odšteti en evro. Na parkiriščih ob Rotundi, za Barko, Ob stadionu in Ob atletskem stadionu se hkrati podaljša urnik obratovanja do 19. ure.

Najugodnejše večurno parkiranje ostaja na parkiriščih po sistemu P+R (pri pasareli v Semedeli oziroma na Kolodvorski 1 in 2). Celodnevno parkiranje vas bo stalo dva evra, v ceno pa je vključena še povratna avtobusna vozovnica.

Z abonmajem do ugodnega parkiranja

Mestna občina Koper želi z ugodnimi abonmaji razbremeniti določena parkirišča in parkirni režim prilagoditi dejanskim potrebam občanov in drugih uporabnikov. Najugodnejši abonma ostaja za parkiranje na Ulici 15. maja (pod deteljico), za katerega je treba odšteti pet evrov mesečno. Občanke in občani MOK lahko tudi letos z abonmajem za deset evrov mesečno parkirajo na makadamskem parkirišču v Žusterni, s posebnim abonmajem pa med 6. in 9. uro celo brezplačno. 15 evrov na mesec stane abonma za parkirišča P+R.

Cena splošnega abonmaja, ki omogoča pakiranje za tržnico izven zapornic in na makadamu, pri atletskem in nogometnem stadionu, na parkiriščih P+R Semedela in Kolodvorska, za Barko, pri Rotundi, Ankaranski cesti, Ulici 15. maja, na parkirišču Nova ulica v Semedeli, ob mandraču, v Žusterni, v Šalari, na obeh parkiriščih na Škofijah in tamkajšnjem mejnem prehodu, ostaja 20 evrov za občane in 30 evrov za vse ostale. Ukinja se posebni abonma, ki je za 10 evrov na mesec omogočal parkiranje ob nogometnem in atletskem stadionu. Dodatno se v Parkirni hiši Belveder vzpostavi abonma z omejitvijo uporabe med 5. in 22. uro po ceni 60 evrov na mesec.

Zvišala pa se bo tudi kazen za neplačnike parkiranja. Za dnevno nadomestilo za parkiranje bo odslej treba odšteti 25 evrov.

Foto: Marjetica Koper